Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF
Aμφορέας από τη Pόδο
Aμφορέας από τη Pόδο (Kορινθιακού ρυθμού), 625-600 π.Χ. Bρετανικό Mουσείο
Στη συστάδα των δώδεκα νησιών, η φυσική ηγεμονία του νησιού της Ρόδου είναι αναμφισβήτητη. Στο πανέμορφο και καταπράσινο νησί της Ρόδου, η αμπελοκαλλιέργεια αποτέλεσε γεωργική δραστηριότητα από την αρχαιότητα, ενώ το εμπόριο οίνου άνθισε χάρη στη ναυτική ισχύ του νησιού. Με πλούσιο ποικιλιακό δυναμικό, η Ρόδος είναι από τις παλαιότερες Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης για τις δυο κυρίαρχες ποικιλίες της, το Αθήρι και τη Μανδηλαριά, ενώ το Μοσχάτο Ρόδου από τις ποικιλίες Μοσχάτο Άσπρο και Μοσχάτο Τράνι, είναι η απάντηση του νησιού στους γλυκούς οίνους που παράγονται σχεδόν σε όλα τα νησιά του Αιγαίου. Αξιοσημείωτη είναι και η παραγωγή αλλά και η συνοινοποίηση οίνων από τον πλούσιο ποικιλιακό χάρτη του νησιού με τις υπόλοιπες ποικιλίες διεθνούς προέλευσης όπως Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, κ.α. Το μεγάλο όπλο της οινικής παραγωγής του νησιού είναι η παραγωγή αφρωδών οίνων (brut και demi sec) κυρίως από την ποικιλία Αθήρι, που είναι γνωστοί στο καταναλωτικό κοινό, υπό την επωνυμία της CAIR Ρόδου.
Aκολουθούν οι OINOΠOIHΣIMEΣ ΠOIKIΛIEΣ AMΠEΛOY συνιστώμενες και επιτρεπόμενες για το Aμπελοινικό Διαμέρισμα Δωδεκανήσου, oι οποίες μπορούν να φυτεύονται σε όλους τους νομούς του διαμερίσματος. Eκτός αυτών σε κάθε Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση θα βρείτε επιπλέον και τις συνιστώμενες ποικιλίες που ευδοκιμούν στην περιοχή.
εκτάσεις Δωδεκάνησα

Oινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου

Συνιστώμενες:

Eπιτρεπόμενες:

  1. Οι κύριες ποικιλίες αναφέρονται με έντονα γράμματα και ακολουθούνται: α) με τα αρχικά γράμματα που δηλώνουν το χρώμα της σταφυλής ως εξής: B (Λευκή), Ν (Μαύρη), Rs (Ροζέ) και Rg (Κόκκινη) και β) μέσα σε παρένθεση τα συνώνυμα αυτών.
  2. Ο εκθετικός αριθμός 1 σημαίνει ότι η ποικιλία είναι συνιστώμενη σε περιοχές με υψόμετρο από 350 μέτρα και άνω. Σε μικρότερα υψόμετρα είναι απλώς επιτρεπόμενη.
  3. Ο εκθετικός αριθμός 2 σημαίνει ποικιλίες διπλής και ειδικής χρήσης.
  4. Ο εκθετικός αριθμός 3 υποδηλώνει ομάδες ποικιλιών λευκών ή έγχρωμων υπό διερεύνηση και ταυτοποίηση, πχ. στα Μαυρούδια εντάσσονται ποικιλίες με το όνομα Μαυράκι (Λακωνία), Μαυρόστυφο (Αργολίδα) κ.λπ.
  5. Τα αναγραφόμενα συνώνυμα είναι προσωρινά, καθ΄ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για την οριστική επίλυση του θέματος.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Αμπελουργικά Διαμερίσματα