Εκτύπωση
PDF
Mελανόμορφος ψυκτήρας
Mελανόμορφος ψυκτήρας (για να διατηρείται δροσερό το κρασί), 525-500 π.Χ. Mουσείο Λούβρου
Οι ορεινές περιοχές της Θεσσαλίας με τις ιδιόμορφες εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες τους δίνουν μια εξαιρετική παραγωγή λεπτών και εξευγενισμένων οίνων.
Στην περιοχή της Ραψάνης, ανάμεσα στον Κίσσαβο και τον Όλυμπο, καλλιεργούνται οι ονομαστές ποικιλίες Ξινόμαυρο, Σταυρωτό και Κρασάτο που δίνουν ένα ερυθρό κρασί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, με βαθύ πορφυρό χρώμα.
Στο μυχό του Παγασητικού Κόλπου στην Αγχίαλο παράγεται ο ευχάριστος λευκός ξηρός Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης οίνος, από τις ποικιλίες Ροδίτη και Σαββατιανό. Η ιδιαιτερότητα των οίνων της περιοχής οφείλεται στη χαμηλή θέση των αμπελώνων, απέναντι στη θάλασσα, θέση που συμβάλλει στη μοναδικότητα έκφρασης των χαρακτήρων των δυο ποικιλιών.
Στην ενδοχώρα της Θεσσαλίας η περιοχή της Καρδίτσας καλύπτεται με αμπέλια που βρίσκονται διάσπαρτα στα πεδινά μέρη γύρω από την πόλη και τα ορεινά χωριά των Αγράφων και της Πίνδου. Το μαύρο ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑ φημισμένος οίνος Π.Ο.Π. από το ομώνυμο χωριό, αλλά και τα χωριά Μοσχάτο, Μορφοβούνι και Μητρόπολη, δίνουν μοναδικό χαρακτήρα στην οινοπαραγωγή της περιοχής.
Στην περιοχή του Τυρνάβου, σημαντική αμπελουργική ζώνη, καλλιεργούνται οι ποικιλίες Μοσχάτο Αμβούργου, Μπατίκι, Σαββατιανό και Ροδίτης. Τα αμμοπηλώδη εδάφη της περιοχής προσδίδουν ιδιαίτερους χαρακτήρες κυρίως στους οίνους που παράγονται με βάση την ποικιλία του Μοσχάτου Αμβούργου, ποικιλία που παράγει αρωματικά στοιχεία λουλουδιών. Σημαντική δραστηριότητα των αμπελουργών της περιοχής του Τυρνάβου, αυτή της παραγωγής αποστάγματος, αμπελοοινικής προέλευσης, με το ισχυρό τοπωνύμιο που έχει αποκτήσει στην αγορά, το Τσίπουρο Τυρνάβου.
Aκολουθούν οι OINOΠOIHΣIMEΣ ΠOIKIΛIEΣ AMΠEΛOY συνιστώμενες και επιτρεπόμενες για το Aμπελοινικό Διαμέρισμα Θεσσαλίας, oι οποίες μπορούν να φυτεύονται σε όλους τους νομούς του διαμερίσματος. Eκτός αυτών σε κάθε Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση θα βρείτε επιπλέον και τις συνιστώμενες ποικιλίες που ευδοκιμούν στην περιοχή.
εκτάσεις Θεσσαλία

Oινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου

Συνιστώμενες:

  • Aσύρτικο B
  • Ζαλοβίτικο Ν
  • Κρασάτο Ν
  • Λημνιό N
  • Λημνιώνα Ν
  • Μαλαγουζιά Β
  • Μανδηλαριά Ν (Αμοργιανό, Δούμπραινα μαύρη, Κουντούρα μαύρη)
  • Μαύρο Μεσενικόλα Ν
  • Μονεμβασιά Β (Μονοβασιά, Μονοβασίτικο)
  • Μοσχάτο Αμβούργου Ν* (Μοσχάτο Τυρνάβου Μαύρο, μόνο για τους αμπελώνες που καλλιεργούνται στα όρια του Δήμου Τυρνάβου)
  • Ντεμπίνα Β
  • Ξινόμαυρο Ν (Ξινόγκαλτσο, Ποπόλκα) 
  • Pοδίτης RS (Aλεπού)
  • Σαββατιανό Β (Δουμπραίνα άσπρη, Κουντούρα άσπρη, Περαχωρίτικο, Σακέικο)
  • Σταυρωτό Ν (Αμπελακιώτικο μαύρο) 
  • Cabernet Sauvignon N
  • Carignan N
  • Chardonnay B
  • Grenache Rouge N
  • Maccabeu B
  • Merlot N
  • Sauvignon Blanc B 
  • Syrah N

Eπιτρεπόμενες:

  • Αγιωργήτικο Ν
  • Ασπρούδες Β(2)
  • Βερτζαμί Ν
  • Βλάχικο Ν
  • Βραδυανό Ν
  • Καρτσιώτης Ν
  • Κουμιώτης Β
  • Μαυρούδια Ν(2)
  • Μοσχάτο Αλεξανδρείας Β
  • Μοσχάτο Αμβούργου Ν
  • Μοσχάτο άσπρο Β
  • Μοσχάτο μαύρο Ν
  • Μοσχοφίλερο Ν (Μαυροφίλερο) 
  • Mπατίκι B
  • Ρητινό Ν
  • Σέφκα Ν
  • Συκιώτης Ν
  • Alicante Bouschet N
  • Cinsaut N
  • Gewurztraminer Rs
  • Nebbiolo N
  • Riesling B
  • Sangiovese N
  • Ugni Blanc B (Trebbiano)
  • Vermentino N
  1. Οι κύριες ποικιλίες αναφέρονται με έντονα γράμματα και ακολουθούνται: α) με τα αρχικά γράμματα που δηλώνουν το χρώμα της σταφυλής ως εξής: B (Λευκή), Ν (Μαύρη), Rs ( Ροζέ) και Rg (Κόκκινη) και β) μέσα σε παρένθεση τα συνώνυμα αυτών.
  2. Ο εκθετικός αριθμός 1 σημαίνει ότι η ποικιλία είναι συνιστώμενη σε περιοχές με υψόμετρο από 350 μέτρα και άνω. Σε μικρότερα υψόμετρα είναι απλώς επιτρεπόμενη.
  3. Ο εκθετικός αριθμός 2 σημαίνει ποικιλίες διπλής και ειδικής χρήσης.
  4. Ο εκθετικός αριθμός 3 υποδηλώνει ομάδες ποικιλιών λευκών ή έγχρωμων υπό διερεύνηση και ταυτοποίηση, πχ. στα Μαυρούδια εντάσσονται ποικιλίες με το όνομα Μαυράκι (Λακωνία), Μαυρόστυφο (Αργολίδα) κ.λπ.
  5. Τα αναγραφόμενα συνώνυμα είναι προσωρινά, καθ΄ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για την οριστική επίλυση του θέματος.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Αμπελουργικά Διαμερίσματα