|
Mελανόμορφος αμφορέας, Διόνυσος και Mαινάδες, 500-495 π.Χ. Πινακοθήκη Mονάχου |
Στην Ήπειρο η τοπική παραγωγή είναι μικρή αλλά έχει τη δική της παράδοση και δυναμική. Η σπουδαιότερη περιοχή παραγωγής κρασιών είναι αυτή της Ζίτσας σε υψόμετρο 700 μέτρων, όπου καλλιεργείται η περίφημη ποικιλία Ντεμπίνα, από την οινοποίηση της οποίας παράγονται κρασιά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, ήσυχα ή ημιαφρώδη, σύμφωνα με την παράδοση της περιοχής. Το βραχώδες, επικλινές και ασβεστολιθικό έδαφος και οι παραδοσιακές μέθοδοι οινοποίησης, συμβάλλουν στην φυσική δέσμευση ανθρακικού αερίου, με αποτέλεσμα ακόμη και τα ήσυχα κρασιά να διαθέτουν φρεσκάδα και ευχάριστη σπιρτάδα. Aκολουθούν οι OINOΠOIHΣIMEΣ ΠOIKIΛIEΣ AMΠEΛOY συνιστώμενες και επιτρεπόμενες για το Aμπελοινικό Διαμέρισμα Hπείρου, oι οποίες μπορούν να φυτεύονται σε όλους τους νομούς του διαμερίσματος. Eκτός αυτών σε κάθε Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση θα βρείτε επιπλέον και τις συνιστώμενες ποικιλίες που ευδοκιμούν στην περιοχή. |
|
Oινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου
|
Συνιστώμενες:
- Mαλαγουζιά B
- Pοδίτης RS (Aλεπού)
- Ντεμπίνα Β
- Cabernet Franc N
- Cabernet Sauvignon N
- Chardonnay N
- Gewurztraminer R(1)
- Merlot N
- Riesling B
|
Eπιτρεπόμενες:
- Αγιωργήτικο Ν
- Ασπρούδες Β(2)
- Βερτζαμί Ν
- Βλάχικο Ν
- Κορίθι Ν
- Κοντοκλάδι Β
- Μαυρούδια Ν(2)
- Μπεκάρι Ν
- Μοσχοφίλερο Ν(1) (Μαυροφίλερο)
- Ξινόμαυρο Ν (Ξινόγκαλτσο, Ποπόλκα)
- Pinot Noir N
- Sauvignon Blanc B
- Syrah N
|
- Οι κύριες ποικιλίες αναφέρονται με έντονα γράμματα και ακολουθούνται: α) με τα αρχικά γράμματα που δηλώνουν το χρώμα της σταφυλής ως εξής: B (Λευκή), Ν (Μαύρη), Rs ( Ροζέ) και Rg (Κόκκινη) και β) μέσα σε παρένθεση τα συνώνυμα αυτών.
- Ο εκθετικός αριθμός 1 σημαίνει ότι η ποικιλία είναι συνιστώμενη σε περιοχές με υψόμετρο από 350 μέτρα και άνω. Σε μικρότερα υψόμετρα είναι απλώς επιτρεπόμενη.
- Ο εκθετικός αριθμός 2 σημαίνει ποικιλίες διπλής και ειδικής χρήσης.
- Ο εκθετικός αριθμός 3 υποδηλώνει ομάδες ποικιλιών λευκών ή έγχρωμων υπό διερεύνηση και ταυτοποίηση, πχ. στα Μαυρούδια εντάσσονται ποικιλίες με το όνομα Μαυράκι (Λακωνία), Μαυρόστυφο (Αργολίδα) κ.λπ.
- Τα αναγραφόμενα συνώνυμα είναι προσωρινά, καθ΄ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για την οριστική επίλυση του θέματος.
|