Εκτύπωση
PDF
Mελανόμορφη κύλικα
Mελανόμορφη κύλικα (ποτήρι) με παράσταση του ταξιδιού του Διόνυσου με πλοίο, 530 π.Χ. Πινακοθήκη του Μονάχου
Με οινική ιστορία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, μπορούν και σήμερα να υποστηρίζουν ότι το κρασί είναι κομμάτι της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.
Η Σάμος επί αιώνες αποτελεί σημείο αναφοράς για την οινική της οντότητα, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ορεινό νησί του Ανατολικού Αιγαίου και ταυτόχρονα πιθανόν το ισχυρότερο ελληνικό τοπωνύμιο παγκοσμίως με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Το οικολογικό περιβάλλον του νησιού, οι καλλιεργητικές πρακτικές και τεχνικές οινοποίησης, συντελούν στην παραγωγή γλυκών κυρίως οίνων, που είναι αναγνωρισμένοι, από απαιτητικούς καταναλωτές, όπως είναι οι Γάλλοι. Βασική ποικιλία το λευκό Μοσχάτο (μικρόρωγο) που καλλιεργείται, σε υψόμετρο μέχρι και 800 μέτρα. Η οινοποίηση της ποικιλίας παράγει γλυκά κρασιά από φρέσκα σταφύλια και παλαιωμένα γλυκά κρασιά από μερικώς αποξηραμένα σταφύλια. Οι ξηροί οίνοι που παράγονται από την ίδια ποικιλία, ολοκληρώνουν το δυναμικό πλούτο του νησιού.
Εξίσου σημαντική και με παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια η Λήμνος, χαρακτηρίζεται από την χαμηλή τοπογραφική κατατομή της. Μοναδικά προσαρμοσμένη στα ηφαιστιογενή και φτωχά σε ασβεστολιθικά πετρώματα, εδάφη της Λήμνου, η βασική ποικιλία του νησιού το Μοσχάτο Αλεξανδρείας δρέπει διεθνή βραβεία, για τους γλυκείς και ξηρούς Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, οίνους που παράγονται απ’ αυτή. Ελκυστικά λαμπερόχρωμα κρασιά παράγονται και από την «αρχαία Λημνία άμπελο», δηλαδή την ερυθρή ποικιλία Λημνιό ή Καλαμπάκι, όπως την ονομάζουν, οι ντόπιοι.
Aκολουθούν οι OINOΠOIHΣIMEΣ ΠOIKIΛIEΣ AMΠEΛOY συνιστώμενες και επιτρεπόμενες για το Aμπελοινικό Διαμέρισμα Bορείου Aιγαίου, oι οποίες μπορούν να φυτεύονται σε όλους τους νομούς του διαμερίσματος. Eκτός αυτών σε κάθε Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση θα βρείτε επιπλέον και τις συνιστώμενες ποικιλίες που ευδοκιμούν στην περιοχή.
εκτάσεις B. Aιγαίο

Oινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου

Συνιστώμενες:

Eπιτρεπόμενες:

  • Aγιαννιώτικο N
  • Aυγουστιάτης N
  • Bάφτρα N
  • Βιδιανό Β
  • Κοτσιφάλι Ν
  • Μαλαγουζιά Β
  • Μαυροτράγανο Ν
  • Μοσχάτο μαύρο Ν
  • Μπεγλέρι Β
  • Ρητινό Ν
  • Σαββατιανό Β (Δουμπραίνα άσπρη, Kουντούρα άσπρη, Περαχωρίτικο, Σακέικο)
  • Φωκιανό N
  • Χιδηριώτικο Ν (Καλλονιάτικο)
  • Χιώτικο κρασερό Ν
  1. Οι κύριες ποικιλίες αναφέρονται με έντονα γράμματα και ακολουθούνται: α) με τα αρχικά γράμματα που δηλώνουν το χρώμα της σταφυλής ως εξής: B (Λευκή), Ν (Μαύρη), Rs ( Ροζέ) και Rg (Κόκκινη) και β) μέσα σε παρένθεση τα συνώνυμα αυτών.
  2. Ο εκθετικός αριθμός 1 σημαίνει ότι η ποικιλία είναι συνιστώμενη σε περιοχές με υψόμετρο από 350 μέτρα και άνω. Σε μικρότερα υψόμετρα είναι απλώς επιτρεπόμενη.
  3. Ο εκθετικός αριθμός 2 σημαίνει ποικιλίες διπλής και ειδικής χρήσης.
  4. Ο εκθετικός αριθμός 3 υποδηλώνει ομάδες ποικιλιών λευκών ή έγχρωμων υπό διερεύνηση και ταυτοποίηση, πχ. στα Μαυρούδια εντάσσονται ποικιλίες με το όνομα Μαυράκι (Λακωνία), Μαυρόστυφο (Αργολίδα) κ.λπ.
  5. Τα αναγραφόμενα συνώνυμα είναι προσωρινά, καθ΄ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για την οριστική επίλυση του θέματος.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Αμπελουργικά Διαμερίσματα