Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

EΘNIKH ΔIEΠAΓΓEΛMATIKH OPΓANΩΣH AMΠEΛOY & OINOY

Περιηγήσεις με τον οίνο οδηγό
Διαδρομές στη φύση, την ιστορία, τον πολιτισμό και την αυθεντικότητα
των αμπελοοινικών περιοχών της χώρας

Σημαντικές προτάσεις για την ανάπτυξη πρότυπων αναπτυξιακών δραστηριοτήτων με βάση το τρίπτυχο ποιότητα – παράδοση – καινοτομία και τη μετατροπή των τουριστικών προορισμών της χώρας από «τόπους μιας χρήσης» σε τόπους αειφόρου ανάπτυξης, διατυπώθηκαν στο 1ο Συνέδριο Οινοτουρισμού που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Λήμνο 6,7,8 Ιουνίου στο Συνεδριακό Κέντρο Λήμνου.
Έλληνες και ξένοι εμπειρογνώμονες ανέπτυξαν διεξοδικά την ευελιξία και δυναμικότητα που χαρακτηρίζει τον οινοτουρισμό ως τουριστικό προϊόν και επεσήμαναν την ανάγκη για ευέλικτες και διαφορετικών τύπων συνέργειες, την ανάγκη μελέτης για στρατηγικό σχεδιασμό, αναζήτησης διαφορετικών πηγών χρηματοδότησης, πολυεπίπεδης εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, σεβασμού και προστασίας του αμπελοοινικού τοπίου, δημιουργικότητας και ανάδειξης της πολιτιστικής ταυτότητας κάθε περιοχής. Στόχος είναι να προστεθούν στα τοπικά μοναδικά χαρακτηριστικά νέες πρωτότυπες δραστηριότητες. Κλειδί της επιτυχίας του οινοτουρισμού αποτελούν οι εμπειρίες αφού ο επισκέπτης και όχι το προϊόν είναι ο πρωταγωνιστής και προϋπόθεση βιώσιμης επίτευξης του Δρόμων του Κρασιού είναι η επιτυχής μετάβαση από τις υπηρεσίες στις εμπειρίες.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά στο κλείσιμο του Συνεδρίου και ο Πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ Γ. Μπουτάρης «το κρασί, δηλαδή οι αμπελουργοί-οινοποιοί, είναι η κινητήρια δύναμη του οινοτουρισμού. Απαιτείται όμως, σε κάθε περίπτωση, η κινητοποίηση των εμπλεκόμενων επαγγελματικών ομάδων, της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και της κρατικής μηχανής που θα ορίσει τα θεσμικά πλαίσια. Απαιτείται κυρίως η συστηματική συμμετοχή κάθε τοπικής κοινωνίας όπου αναπτύσσεται ο οινοτουρισμός. Η υποδοχή, η συμπεριφορά, η υπερηφάνεια, ο «άλλος τρόπος ζωής» πρέπει να πηγάζουν και να διατυπώνονται από την τοπική κοινωνία. Η κοινωνική αλληλεγγύη και η συλλογική αντίληψη και συμπεριφορά είναι επίσης αναγκαίες συνθήκες όπου αναπτύσσεται ο οινοτουρισμός.»
Ο Γ. Μπουτάρης επισήμανε καταλήγοντας τις προτεραιότητες της επόμενης μέρας, προκειμένου, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «το κρασί να μας δείξει ένα νέο τρόπο ζωής κι όχι απλά να αποδείξει ότι είναι ένα ακόμη καλό προϊόν.» Έτσι, μεταξύ άλλων, έθεσε ως άμεσους στόχους τα εξής: «Διερεύνηση και συντονισμός για την αξιοποίηση χρηματοδοτικών πρωτοκόλλων από τα Υπουργεία Αγροτ. Ανάπτυξης, Τουριστικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού, δημιουργία ειδικού χρηματοδοτικού προγράμματος για τον οινοτουρισμό στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και αναζήτηση χρηματοδότησης ακόμη και μέσω της νέας ΚΟΑ, αναζήτηση συνεργασίας με την ΚΕΔΚΕ και το Δίκτυο των Πόλεων του Κρασιού. Η ΕΔΟΑΟ στο πλαίσιο ανάληψης πρωτοβουλιών για τον οινοτουρισμό προτείνει τη σύσταση μόνιμης ομάδας εργασίας σε συνέχεια των workshops και του Συνέδριου και ενεργοποίησης των περιφερειακών οργανώσεων καθώς και τη διεξαγωγή τοπικών συνεδρίων κατ’ εικόνα του Συνεδρίου της Λήμνου». Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ κάλεσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να επισπεύσει την επίλυση των χρονιζόντων θεσμικών προβλημάτων του κλάδου – μεταξύ των οποίων η υποχρεωτικότητα της ανταποδοτικής εισφοράς και η σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Αμπελοοινικού Τομέα (ΕΣΑΤ) - και το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης να προχωρήσει χωρίς άλλη αναβολή στη θεσμοθέτηση του οινοτουρισμού και να βγουν άμεσα οι υπουργικές αποφάσεις που χρειάζονται για την εφαρμογή του.
Επόμενο ραντεβού της Εθνικής Διεπαγγελματικής μετά τα Συνέδρια του Μετσόβου για τον Ελληνικό Οίνο και της Λήμνου για τον Οινοτουρισμό δόθηκε για ένα Συνέδριο με θέμα τον Ελληνικό Αμπελώνα.

Δείτε περισσότερα για το Πρόγραμμα και τις Oμιλίες του Συνεδρίου

Tο συνέδριο στήριξαν με την αιγίδα και την χορηγία τους:

Yπό την αιγίδα του:

Xορηγοί Eπικοινωνίας:

Xορηγοί αερομεταφορών:                                           Xορηγοί Hλεκτρονικής Eπικοινωνίας:

Xορηγοί δημιουργικού/εκτύπωσης:

ZΩPTIKHΣ, KOPOΠOYΛHΣ

Xορηγός Συνεδριακού Kέντρου

ΔAΛAKOYPAΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO