Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF
Πίθος από κυκλαδικό εργαστήριο
Πίθος από κυκλαδικό εργαστήριο (πιθανόν από Tήνο), 7ος αιώνας π.Χ. Eθνικό Aρχαιολογικό Mουσείο
Ο Αιγαιοπελαγίτικος πολιτισμός, είναι ταυτισμένος κυρίως με την αμπελοοινική παράδοση των Κυκλάδων, στις οποίες η αμπελοκαλλιέργεια, ήταν φυσική δραστηριότητα.
Μια από τις σημαντικότερες περιοχές παραγωγής οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Σαντορίνη, οφείλει τη μοναδικότητα της στην ηφαιστειακή δραστηριότητα, που επέδρασε στη ροή του χρόνου ευεργετικά, με την εναπόθεση του ηφαιστειακού υλικού, στο έδαφος του νησιού. Βασική ποικιλία του νησιού το Ασύρτικο που αναπτύσσεται σε σχήμα καλαθιού για να προστατευθεί από τους ισχυρούς ανέμους μας δίνει με την συνοινοποίησή της με τις ποικιλίες Αϊδάνι και Αθήρι το γνωστό Νυχτέρι, που μας παραπέμπει, πιθανώς στην παλιά συνήθεια της συλλογής των σταφυλιών, πριν το ξημέρωμα. Η μοναδικότητα όμως της οινικής παραγωγής του νησιού δεν περιορίζεται στην πολυποίκιλη παραγωγή κυρίως λευκών ακόμη και παλαιωμένων οίνων, αλλά εκδηλώνεται και με την παραγωγή, του διαδεδομένου πλέον γλυκού οίνου Vinsanto, που παράγεται από διάφορες ποικιλίες του νησιού, μετά από έκθεση των σταφυλιών στον ήλιο, ενώ παρέχει σημαντικές δυνατότητες παλαίωσης που του δίνουν υπεραξία.
Η Πάρος φημιζόταν, ως το νησί των Κυκλάδων που παρήγε τον Μαλβαζία Οίνο και το γεγονός αυτό ενδυναμώνει την αξία της και από αμπελουργική άποψη. Με τυπικές ξηροθερμικές κλιματικές συνθήκες, που σηματοδοτούν την έλλειψη βροχοπτώσεων όπως άλλωστε και στα υπόλοιπα κυκλαδίτικα νησιά, στην Πάρο αναπτύσσονται τ’ αμπέλια σε επικλινή εδάφη, με αποτέλεσμα οι παραφυάδες τους να σέρνονται στο χώμα! Η ποικιλιακή σύνθεση του νησιού είναι τυπική, με κυρίαρχη θέση της ερυθρής Μανδηλαριάς και της λευκής Μονεμβασιάς (που δηλώνει και την παραγωγή Μαλβαζία Οίνου), ποικιλίες που συμμετέχουν στην παραγωγή οίνων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Οι μικρές αποδόσεις των αμπελώνων, που βρίσκονται σε υψόμετρο 200 – 400 μέτρων, συμβάλλουν στην απόκτηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών βελούδινης υφής για τον ερυθρό οίνο, ενώ ο λευκός διακρίνεται για την ήπια γευστική του ισορροπία.
Aκολουθούν οι OINOΠOIHΣIMEΣ ΠOIKIΛIEΣ AMΠEΛOY συνιστώμενες και επιτρεπόμενες για το Aμπελοινικό Διαμέρισμα Kυκλάδων, oι οποίες μπορούν να φυτεύονται σε όλους τους νομούς του διαμερίσματος. Eκτός αυτών σε κάθε Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση θα βρείτε επιπλέον και τις συνιστώμενες ποικιλίες που ευδοκιμούν στην περιοχή.
εκτάσεις B. Aιγαίο

Oινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου

Συνιστώμενες:

Eπιτρεπόμενες:


  1. Οι κύριες ποικιλίες αναφέρονται με έντονα γράμματα και ακολουθούνται: α) με τα αρχικά γράμματα που δηλώνουν το χρώμα της σταφυλής ως εξής: B (Λευκή), Ν (Μαύρη), Rs ( Ροζέ) και Rg (Κόκκινη) και β) μέσα σε παρένθεση τα συνώνυμα αυτών.
  2. Ο εκθετικός αριθμός 1 σημαίνει ότι η ποικιλία είναι συνιστώμενη σε περιοχές με υψόμετρο από 350 μέτρα και άνω. Σε μικρότερα υψόμετρα είναι απλώς επιτρεπόμενη.
  3. Ο εκθετικός αριθμός 2 σημαίνει ποικιλίες διπλής και ειδικής χρήσης.
  4. Ο εκθετικός αριθμός 3 υποδηλώνει ομάδες ποικιλιών λευκών ή έγχρωμων υπό διερεύνηση και ταυτοποίηση, πχ. στα Μαυρούδια εντάσσονται ποικιλίες με το όνομα Μαυράκι (Λακωνία), Μαυρόστυφο (Αργολίδα) κ.λπ.
  5. Τα αναγραφόμενα συνώνυμα είναι προσωρινά, καθ΄ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για την οριστική επίλυση του θέματος.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Αμπελουργικά Διαμερίσματα