Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

Θραψαθήρι

Παλαιά ποικιλία του κρητικού αμπελώνα, στενά συγγενής της ποικιλίας Αθήρι. Το όνομα πιθανόν προέρχεται από τις λέξεις «θραψερός» (που σημαίνει πολύ παραγωγικός) και αθήρι (θραψερό αθήρι > θραψαθήρι).
Άλλωστε οι πολύ παραγωγικές (λευκές) ποικιλίες αμπέλου είχαν στην Κρήτη τη γενική ονομασία θράψες. Συμμετείχε στην παραγωγή του Μαλβαζία οίνου. Σήμερα απαντάται σε πολυποικιλιακούς αμπελώνες, κυρίως με τις ποικιλίες Αθήρι και Βιλάνα, εκτιμάται όμως και ως επιτραπέζια ποικιλία.
Από τον Κριμπά (1943α) περιγράφεται ως παραλλαγή της ποικιλίας Αθήρι, η οποία καλλιεργείται στο νομό Λασιθίου τόσο ως επιτραπέζια όσο και ως ποικιλία οινοποιίας.
Πρόσφατη ερευνητική εργασία (Stavrakakis και Biniari 2005) έδειξε ότι υπάρχει υψηλός βαθμός γενετικής ομοιότητας μεταξύ των ποικιλιών Αθήρι, Θραψαθήρι και Μονεμβασιά, και μάλιστα ότι η πρώτη αποτελεί γονεϊκή ποικιλία των άλλων.
Η καλλιέργειά της συνιστάται για το αμπελουργικό διαμέρισμα της Κρήτης και επιτρέπεται για το αμπελουργικό διαμέρισμα των Κυκλάδων και για το νομό Λακωνίας.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Αμπελουργικά Διαμερίσματα