Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF
Mελανόμορφος αμφορέας
Mελανόμορφος αμφορέας, Διόνυσος και σάτυροι στον Tρύγο, 6ος αιων. π.Χ. Mουσείο Bασιλείας, Γερμανία
Η Στερεά Ελλάδα, είναι ένα από τα δυναμικότερα από πλευράς οινοπαραγωγής, γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας. Ο κύριος όγκος των οίνων παράγεται στο ανατολικό τμήμα του διαμερίσματος και στους νομούς Αττικής, Βοιωτίας και Εύβοιας. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται κυρίως, είναι το Σαββατιανό και ο Ροδίτης. Η ποικιλία του διακριτικού Σαββατιανού είναι η πλέον διαδεδομένη στην Αττική και καλύπτει περίπου το 90% των αμπελώνων της. Από τις ποικιλίες αυτές παράγεται η ονομαστή Ρετσίνα των Μεσογείων. Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει η παραγωγή λευκού ξηρού κρασιού από την ποικιλία Σαββατιανό με εξαιρετικά αποτελέσματα, που αποδεικνύουν το πλούσιο δυναμικό της ποικιλίας, το οποίο αναδεικνύεται εξαιτίας των χαμηλών στρεμματικών αποδόσεων της περιοχής.
Η Βοιωτία εμφανίζει πλούσιο ποικιλιακό δυναμικό από το οποίο παράγονται λευκά και ερυθρά κρασιά από τις ποικιλίες Σαββατιανό, Ροδίτη, Ασύρτικο, Αγιωργήτικο, Cabernet Sauvignon, Syrah, Carignan, Grenache Rouge, κ.α.
Στην Εύβοια οινοποιούνται κυρίως οι ποικιλίες Σαββατιανό και Ροδίτης που έχουν προσαρμοσθεί στο ξηροθερμικό κλίμα του νησιού και παράγουν οίνους που χαρακτηρίζονται από το στιβαρό σώμα τους.
Aκολουθούν οι OINOΠOIHΣIMEΣ ΠOIKIΛIEΣ AMΠEΛOY συνιστώμενες και επιτρεπόμενες για το Aμπελοινικό Διαμέρισμα Στερεάς Eλλάδας, oι οποίες μπορούν να φυτεύονται σε όλους τους νομούς του διαμερίσματος. Eκτός αυτών σε κάθε Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση θα βρείτε επιπλέον και τις συνιστώμενες ποικιλίες που ευδοκιμούν στην περιοχή.
εκτάσεις B. Aιγαίο

Oινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου

Συνιστώμενες:

Eπιτρεπόμενες:

  • Ασπρούδες Β
  • Βερτζαμί Ν
  • Βραδυανό Ν
  • Γουστολίδι Β (Αυγουστολίδι, Βοστίλιδας)
  • Καραμπραϊμης Ν
  • Καστελιώτικο Ν
  • Κοντοκλάδι Β
  • Κορίθι Ν
  • Κοριτσάνος Ν
  • Λιάτικο Ν
  • Μαυροδάφνη Ν
  • Μαυροτράγανο Ν
  • Μαυρούδια Ν
  • Μοσχάτο Αλεξανδρείας Β
  • Μοσχάτο άσπρο Β
  • Μοσχοφίλερο Ν (Μαυροφίλερο)
  • Μουδιάτικο Ν
  • Μούχταρο Ν
  • Μυγδάλι Β
  • Ξινόμαυρο Ν (Ξινόγκαλτσο, Ποπόλκα)
  • Ρητινό Ν
  • Σκυλοπνίχτης Ν
  • Φωκιανό Ν
  • Aglianico N
  • Gewurztraminer Rs
  • Grechetto B
  • Greco B
  • Grecanico B
  • Maccabeu B
  • Pinot Noir N
  • Verdicchio Bianco B
  • Viognier B
  • Semillon B
  • Schioppetino N 
  • Ugni blanc B (Trebbinano)
  1. Η ποικιλία Ραζακί Β (Κέρινο) είναι επιτρεπόμενη μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας
  2. Η ποικιλία Μοσχάτο Αμβούργου Ν είναι επιτρεπόμενη μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας.
  3. Οι κύριες ποικιλίες αναφέρονται με έντονα γράμματα και ακολουθούνται: α) με τα αρχικά γράμματα που δηλώνουν το χρώμα της σταφυλής ως εξής: B (Λευκή), Ν (Μαύρη), Rs ( Ροζέ) και Rg (Κόκκινη) και β) μέσα σε παρένθεση τα συνώνυμα αυτών.
  4. Ο εκθετικός αριθμός 1 σημαίνει ότι η ποικιλία είναι συνιστώμενη σε περιοχές με υψόμετρο από 350 μέτρα και άνω. Σε μικρότερα υψόμετρα είναι απλώς επιτρεπόμενη.
  5. Ο εκθετικός αριθμός 2 σημαίνει ποικιλίες διπλής και ειδικής χρήσης.
  6. Ο εκθετικός αριθμός 3 υποδηλώνει ομάδες ποικιλιών λευκών ή έγχρωμων υπό διερεύνηση και ταυτοποίηση, πχ. στα Μαυρούδια εντάσσονται ποικιλίες με το όνομα Μαυράκι (Λακωνία), Μαυρόστυφο (Αργολίδα) κ.λπ.
  7. Τα αναγραφόμενα συνώνυμα είναι προσωρινά, καθ΄ότι βρί σκεται σε εξέλιξη μελέτη για την οριστική επίλυση του θέματος.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Αμπελουργικά Διαμερίσματα