Εκτύπωση
PDF

Ugni blanc

Ιταλικής προέλευσης λευκή ποικιλία οινοποιίας. Καλλιεργείται συστηματικά στην Ιταλία (585.000 στρ., περιοχές της Βερόνας), τη Γαλλία (940.000 στρ., η πλέον διαδεδομένη μεταξύ των ποικιλιών οινοποιίας, έχει εισαχθεί τον 14ο αιώνα στις περιοχές Charente, Charente-Maritime, Provence, Cognac, Armagnac) και σε μικρότερες εκτάσεις στην Αυστραλία, την Καλιφόρνια, την Αργεντινή κ.α.
Πολυκλωνικής σύνθεσης ποικιλία, παρουσιάζει ενδιαφέροντες τύπους ή κλώνους με σημαντικότερους τους Trebbiano di Soave, Trebbiano di Lugana, Verdicchio, Trebbiano toscano, Trebbiano romagnolo, Trebbiano di Modena, Trebbiano di Spagna, Trebbiano spoletino. Πρόσφατα (Labra κ.ά. 2001· Vantini κ.ά. 2003), η χρήση μοριακών δεικτών έδειξε ότι οι Trebbiano di Soave, Trebbiano di Lugana και Verdicchio αποτελούν μια ποικιλία που διαφοροποιείται από την Trebbiano toscano και τους συναφείς κλώνους.
Όσον αφορά το όνομα (Trebbiano) φαίνεται ότι οφείλεται στον όρο «draibio», που σημαίνει «ζωηρός βλαστός», και όχι σε τοπωνύμιο προέλευσης (Trabulanum) (Hohnerlein-Buchinger 1996).
Ως συνώνυμα αναφέρονται τα Procanico, Passarena (Ιταλία), Thalia (Πορτογαλία), Clairette ronde, Roussan (Γαλλία) κ.ά.
Στην Ελλάδα (4.000 στρ. περίπου) η καλλιέργειά της συνιστάται για το αμπελουργικό διαμέρισμα της Δωδεκανήσου, για τους νομούς Αχαΐας, Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας και επιτρέπεται στα αμπελουργικά διαμερίσματα της Στερεάς Ελλάδας, της Μακεδονίας, της Θράκης, της Κρήτης και στους νομούς Λάρισας και Μαγνησίας.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Αμπελουργικά Διαμερίσματα