Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

Sauvignon blanc

Άγνωστης προέλευσης, ευγενής, λευκή ποικιλία οινοποιίας, καλλιεργείται από τον 17ο αιώνα στις περιοχές του Λίγηρα και του Μπορντό.
Για πολλά χρόνια βρισκόταν στη σκιά των πολύ παραγωγικών ποικιλιών Ugni blanc και Semillon, αλλά από τη δεκαετία του 1980 η καλλιέργειά της αυξήθηκε σημαντικά στη Γαλλία (200.000 στρ.), τη Ρουμανία (110.000 στρ.), τη Χιλή (67.000 στρ.), την Καλιφόρνια (55.000 στρ.), την Ιταλία (30.000 στρ.), τη Νέα Ζηλανδία (25.000 στρ.).
Αναφέρεται και ως Blanc fumé, Fumé, Surin (Γαλλία), Blanc fumé (Αυστραλία, Καλιφόρνια), Muscat Sylvaner (Aυστρία), Feigentraube (Γερμανία).
Υπάρχουν δύο παραλλαγές (μεταλλάξεις), η Sauvignon gris (Χιλή) και η Sauvignon rosé (περιοχή του Λίγηρα). Φαίνεται ότι η πρώτη αποτελεί ξεχωριστή ποικιλία, όπως επίσης και η Sauvignon vert (συνώνυμο Sauvignonasse), οι οποίες κατά τους πρώτους χρόνους παραγωγής των μοσχευμάτων δίνονταν μαζί με τη Sauvignon blanc.
Στην Ελλάδα (6.500 στρ.) η εισαγωγή της έγινε πριν από 30 χρόνια, αλλά μόνον την τελευταία δεκαπενταετία διαδόθηκε στις διάφορες αμπελουργικές περιοχές. Συνιστάται για τα αμπελουργικά διαμερίσματα της Στερεάς Ελλάδας, της Μακεδονίας, της Θράκης, για τους νομούς Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Ηρακλείου, Κεφαλληνίας, Κορινθίας και Λάρισας και επιτρέπεται στο αμπελουργικό διαμέρισμα της Δωδεκανήσου.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Αμπελουργικά Διαμερίσματα