Εκτύπωση
PDF

Merlot

Άγνωστης προέλευσης, γηγενής ερυθρά ποικιλία του Μπορντό, της οποίας η καλλιέργεια είναι γνωστή από τον 18ο αιώνα. Κατά μια εκδοχή είναι προϊόν διασταύρωσης της Cabernet franc με άγνωστη ποικιλία. Κατά μια άλλη εκδοχή (Hinrichsen κ.ά. 2001) είναι προϊόν φυσικής διασταύρωσης και η μία των γονεϊκών ποικιλιών είναι η Carmenere – η οποία σε ορισμένες αμπελουργικές χώρες ακόμη και σήμερα θεωρείται συνώνυμη της Merlot.
Σε πρόσφατη έρευνα (Boursiquot κ.ά. 2009) διατυπώνεται η υπόθεση ότι η ποικιλία Merlot είναι προϊόν διασταύρωσης των ποικιλιών Magdeleine noire des Charentes Í Cabernet franc ενώ η Carmenere προέρχεται από τη διασταύρωση Cabernet franc Í Gros Cabernet.
Είναι γνωστή με τα συνώνυμα Merlot noir –επίσημη ονομασία της ποικιλίας στη Γαλλία–, Petit merle, Vitraille, Bigney, Medoc noir, Plant Medoc, Crabutet noir, Merlau (που παραπέμπει στο Turdus merula L., είτε γιατί το χρώμα της ράγας μοιάζει με εκείνο του πτηνού είτε γιατί το τελευταίο προτιμά τις σταφυλές της ποικιλίας εξαιτίας της πρώιμης ωρίμανσης).
Καλλιεργείται στη Γαλλία (τα τελευταία 50 χρόνια επεκτάθηκε ραγδαία και καταλαμβάνει έκταση 1.170.000 στρ. περίπου) και στις περισσότερες αμπελουργικές χώρες, όπως στην Ιταλία (290.000 στρ.), τη Χιλή (24.000 στρ.), τις ΗΠΑ (90.000 στρ.), τη Βουλγαρία (95.000 στρ.), τη Μολδαβία (10.500 στρ.) κ.α.
Στην Ελλάδα (15.000 στρ. περίπου) συνιστάται για τα αμπελουργικά διαμερίσματα της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Μακεδονίας, της Θράκης και τους νομούς Δράμας, Ιωαννίνων, Αρκαδίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Κοζάνης, Κορινθίας, Κιλκίς, Ημαθίας, Λάρισας και Λευκάδας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Αμπελουργικά Διαμερίσματα