Εκτύπωση
PDF

Syrah

Θεωρείται η κορυφαία ερυθρά ποικιλία των θερμών κλιμάτων, αν και έως το 1960 είχε περιορισμένη διάδοση (περίπου 40.000 στρ. στη Γαλλία).
Από το 1990 σημειώθηκε σημαντική αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στη Γαλλία (370.000 στρ.) και στις άλλες αμπελουργικές χώρες, όπως την Αυστραλία (25.000 στρ.), την Αργεντινή (43.000 στρ. με την ονομασία Balsamina), τις ΗΠΑ (Καλιφόρνια, 42.000 στρ.).
Για την προέλευσή της υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Κατά μια εκδοχή προέρχεται από την επαρχία Chiraz του Ιράν, κατά μια άλλη από τις Συρακούσες και κατά μια τρίτη από τη Σύρο. Επικρατέστερη θεωρείται η άποψη ότι είναι γηγενής ποικιλία της περιοχής Hermitage (Γαλλία, κοντά στις Άλπεις) και πιθανόν προήλθε από πληθυσμό πρέμνων γνωστών από τη ρωμαϊκή εποχή με την ονομασία Allobrogica (3ος αι. π.Χ.). Νεότερα δεδομένα, από τη χρήση των μοριακών μεθόδων (Bowers κ.ά. 2000), δείχνουν ότι η ποικιλία Syrah προέρχεται από φυσική διασταύρωση των ποικιλιών Dureza Í Mondeuse blanche. Οι Vouillamoz και Grando (2006) υποστηρίζουν ότι η ποικιλία Dureza είναι ταυτόσημη με την ποικιλία Terodelgo, ενώ η Syrah και η Pinot noir είναι συγγενείς τρίτου βαθμού.
Αναφέρεται και με τις ονομασίες Sirah, Shiraz, Sirac, Syrac, Serine, Hignin noir, Schiras, Petite Syrah. Στην Καλιφόρνια, με την ονομασία Petite Syrah ονομάζουν την ποικιλία Durif.
Στην Ελλάδα (9.500 στρ. περίπου) συνιστάται για τα αμπελουργικά διαμερίσματα της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Θράκης, της Κρήτης και της Δωδεκανήσου.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Αμπελουργικά Διαμερίσματα