Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

Μανδηλαριά

Η ποικιλία Μανδηλαριά είναι µια από τις πλέον βαθύχρωµες ελληνικές ποικιλίες αµπέλου. Καλλιεργείται στην Πάρο, όπου καταλαµβάνει το 80% των εκτάσεων των αµπελώνων, στη Θήρα, όπου καταλαµβάνει το 20% των εκτάσεων, στην Κρήτη, στην Εύβοια, στη Βοιωτία και στην Αττική, σε έκταση που ξεπερνάει τα 15.000 στρ.
Αναφέρεται από τους Viala και Vermorel (1909) ως Koundoura και από τον Rovasenda (1877) ως Kontori black. Ο Κριµπάς (1943α), αν και περιγράφει ξεχωριστά τις ποικιλίες Μανδηλαριά και Κουντούρα µαύρη, επισηµαίνει ότι πρόκειται για µία και την αυτή ποικιλία. Η χρήση βιοχηµικών µεθόδων (Σταυρακάκης 1982) επιβεβαίωσε την άποψη αυτή.
Είναι γνωστή και ως Μανδηλάρι, Μαντηλάρι, Κουντούρα µαύρη, ∆ουµπραίνα µαύρη και Αµοργιανό.
Ακόµη, µε το συνώνυµο Παριανό αναφέρεται ο πλέον αξιόλογος κλώνος της ποικιλίας που υπερτερεί έναντι όλων των άλλων στην περιεκτικότητα σε ανθοκυάνες, φαινόλες, σάκχαρα και οξύτητα, ενώ παρουσιάζει και σηµαντικές αµπελογραφικές διαφορές που αφορούν το σχήµα, το µέγεθος και την πυκνότητα της σταφυλής.
Στη Σαντορίνη απαντά µια λευκή ποικιλία που ονοµάζεται Ασπροµαντηλαριά.
Η καλλιέργεια της ποικιλίας Μανδηλαριά συνιστάται για τα αµπελουργικά διαµερίσµατα της ∆ωδεκανήσου, της Κρήτης και των Κυκλάδων, για τις Ν.Α. Αττικής, Αθηνών και Πειραιώς, για τους νοµούς Εύβοιας, Μαγνησίας, Λακωνίας και Λέσβου και επιτρέπεται στους νοµούς Μεσσηνίας, Σάµου και Χίου.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Αμπελουργικά Διαμερίσματα