Εκτύπωση
PDF

Σoυλτανίνα

Πολύ παλαιά, ανατολικής προέλευσης, ποικιλία αμπέλου, με πιθανό τόπο καταγωγής την περιοχή του Καυκάσου ή την επαρχία Σουλτανιέ του σημερινού Ιράν. Τα πρώτα στοιχεία για την καλλιέργειά της ανάγονται στον 11ο αιώνα. Στην Ελλάδα πρωτοκαλλιεργήθηκε στην περιοχή του Ναυπλίου το 1838.
Από τις πλέον διαδεδομένες ποικιλίες σε ολόκληρο τον κόσμο, πολλαπλής χρήσης, καλλιεργείται για την παραγωγή σταφίδων διαφόρων τύπων (Sultanas, Thompson seedless, Naturals), επιτραπέζιων σταφυλών, οίνων, χυμού και για κονσερβοποίηση. Κύρια κέντρα καλλιέργειας για την παραγωγή σταφίδων είναι η Τουρκία, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, το Ιράν, η Νότια Αφρική.
Στην Ελλάδα καταλαμβάνει έκταση 170.000 στρ. περίπου, με κύρια καλλιεργητικά κέντρα την Κρήτη (125.000 στρ. περίπου) και τη βορειοανατολική Πελοπόννησο. Στην Κρήτη το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των σταφυλών σταφιδοποιείται για την παραγωγή της ξανθής σταφίδας (Sultanas), και η παραγωγή 15.000 στρ. προορίζεται για νωπή κατανάλωση μετά τη χρήση φυτορρυθμιστικών ουσιών. Μικρές ποσότητες σταφυλών οδηγούνται στα οινοποιεία.
Η Σουλτανίνα, αν και παραδοσιακή ποικιλία σταφιδοποιίας, είναι πρώτη σε παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλών στην Ελλάδα, με συνολική παραγωγή το 2006 περίπου 136.000 τόνους, έναντι των 51.000 και 31.000 τόνων περίπου των ποικιλιών Victoria και Ραζακί αντίστοιχα.
Ως συνώνυμα αναφέρονται τα Σουλτανί, Σταφίδα άσπρη, Σταφίδα ραζακιά, Κουφόρογγο, Thompson seedless, Sultana, Kishmich, Kis-mis alb, Sirihi Sultani και άλλες ονομασίες.
Πολυκλωνικής σύνθεσης ποικιλία, παρουσιάζει διάφορες παραλλαγές, τύπους και κλώνους, όπως τα Αγριοσουλτανί, Σουλτανί μονόκοκκο, Σουλτανίνα μικρόκαρπη, Σουλτανίνα μεγαλόκαρπη, Σουλτανίνα στρογγυλόρραγη κ.ά., ποικιλίες οι οποίες, όπως έδειξε έρευνα με τη χρήση βιοχημικών μεθόδων (Σταυρακάκης 1988), δεν διαφέρουν γενετικά από την τυπική ποικιλία.
Η καλλιέργεια της Σουλτανίνας συνιστάται ως επιτραπέζια ποικιλία για τα αμπελουργικά διαμερίσματα της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, του Βόρειου Αιγαίου, των Κυκλάδων, της Δωδεκανήσου, της Κρήτης και των Ιόνιων νησιών και ως ποικιλία σταφιδοποιίας για τους νομούς Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ηλείας, Ηρακλείου, Κορινθίας, Λασιθίου, Ρεθύμνης και Χανίων.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Αμπελουργικά Διαμερίσματα