Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

18 Φεβρουαρίου 2014

Τρύγος 2014: ο πάγος μειώνει κατά 20% την συγκομιδή της Χιλής

Ενώ οι Γάλλοι οινοποιοί αναστατώνονται στην ιδέα ενός παγετού την άνοιξη, οι οινοποιοί της Χιλής υφίστανται τις καταστροφές του παγετού του Οκτωβρίου του 2013,

ο οποίος δημιούργησε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (με θερμοκρασίες που δεν έχουμε δει από το 1991) και έπληξε τους οφθαλμούς του Chardonnay και του Pinot noir. Την παραμονή της συγκομιδής, το συμπέρασμα είναι σαφές στους αμπελώνες της Χιλής: το 2014 θέτει τέλος στα ρεκόρ παραγωγής του 2012 και του 2013. Η οικονομική εφημερίδα El Mercurio εκτιμά ότι η χιλιανή παραγωγή κρασιού θα μειωθεί κατά 20% το 2014. Η τιμή των σταφυλιών αναμένεται να αυξηθεί μέχρι 50% για το Chardonnay που πλήγηκε περισσότερο από τον παγετό. Το περιοδικό Harpers αναφέρει ότι ορισμένοι παραγωγοί Chardonnay στην κοιλάδα της Casablanca (η πρώτη οινοπαραγωγική περιοχή της χώρας) αναμένει μείωση της παραγωγής από 60 έως 70%.

Εκτός από την μικρή συγκομιδή και τις δυσμενείς συναλλαγματικές ισοτιμίες, οι οινοποιοί της Χιλής, επίσης, ανησυχούν για το ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τη φορολόγηση των αλκοολούχων ποτών. Η εφημερίδα La Tercera ανέφερε μάλιστα ότι ο νέος Πρόεδρος της Χιλής, Michelle Bachelet (εξελέγη τον Δεκέμβριο του 2013, η έναρξη εξουσία το Μάρτιο του 2014), συμπεριέλαβε στο προεκλογικό πρόγραμμα του για τη δημιουργία ενός  ειδικού φόρου για τα αλκοολούχα ποτά, ανάλογα με τον όγκο καθαρής αλκοόλης σε κάθε τύπο ποτού.