Εκτύπωση
PDF

30 Δεκεμβρίου 2013

Χιλή: είτε εμφιαλωμένα είτε χύμα τα χιλιανά κρασιά αναζητούν νέα ταυτότητα

Στο τέλος του Οκτωβρίου 2013 οι εξαγωγές των κρασιών της Χιλής ανήλθαν σε 7.430.000 εκατόλιτρα με κύκλο εργασιών ύψους 1,6 δισ. δολαρίων (αντίστοιχα +29% και +8% σε σύγκριση με τους πρώτους δέκα μήνες του 2012).

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Wines of Chile οι μέσες τιμές είναι κάτω από 16% κατά μέσο όρο. Οι εξαγωγές των συσκευασμένων κρασιών εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία σε όγκο (60%) και ειδικότερα τα τρία τέταρτα της εξαγόμενης αξίας. Αν και οι χύμα οίνοι εμφανίζουν εντυπωσιακά κέρδη κατά την ίδια περίοδο (+87% κατ 'όγκο, +46% αξία), οι αγορές δεν είναι αξιοποιήσιμες με τον τρόπο αυτό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Κίνα, όπου τα κρασιά της Χιλής έχουν πάρει τη θέση των Ισπανικών και ιταλικών κρασιών όπως αναφέρει το ισπανικό Παρατηρητήριο της Αγοράς Οίνου.

Και η αγορά των ΗΠΑ παραμένει δυναμική (+9% σε όγκο και αξία), αλλά σύμφωνα με το Wines of Chile ο δυναμισμός της μειώνεται. Το θέμα του positioning των οίνων Χιλής αφορά ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο, όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέχρι τώρα, τα κρασιά της Χιλής όντως είχαν φιλική αποδοχή στην Αμερική. Αλλά με την επιθετική τακτική της Αργεντινής (Καναδά, Κολομβία ... ) και τις Ισπανικές εκστρατείες μάρκετινγκ, η κατάσταση έχει αλλάξει.

Η Χιλή εξακολουθεί να κατέχει δεσπόζουσα θέση στις αγορές της Κολομβίας (σχεδόν το ήμισυ της κατανάλωσης, ενώ η Αργεντινή αντιπροσωπεύει το 22% του όγκου, η Ισπανία το 7%, η Γαλλία το 6% ...) ή στο Μεξικό (43% το μερίδιο αγοράς, έναντι 20% για την Αργεντινή). Η ηγεσία της όμως αρχίζει να κλονίζεται και για το λόγο αυτό η Χιλή πρέπει να επενδύσει στη διαφοροποίηση, την παραγωγή άτυπων ποικιλιών (Carmenere) ή νέων μορφών κρασιών (από Syrah και Pinot Noir).