Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

9 Ιανουαρίου 2019

Ο Donald Trump θα ανατρέψει το παγκόσμιο εμπόριο κρασιών;


«Στο εμπόριο, η Γαλλία έχει εξαιρετικά κρασιά, αλλά εξαιρετικά κρασιά έχουν και οι ΗΠΑ» τόνισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump στο πλέον προτιμώμενο μέσο επικοινωνίας του, το κοινωνικό δίκτυο Twitter.

Στους σύγχρονους εμπορικούς πολέμους, το κρασί είναι ένας εύκολος στόχος, όχι όμως προνομιούχος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο υποκινητής σ’ αυτό το πεδίο ανταγωνισμού.

Τα γαλλικά κρασιά καταγράφουν όλο και περισσότερο αποτυχία ως προς την ανταγωνιστικότητά τους στην κινεζική αγορά έναντι των κρασιών της Αυστραλίας και της Χιλής, αφού τα τελευταία φορολογούνται μόνο 27% μέσω συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου και όχι 48,2% όπως τα ευρωπαϊκά κρασιά. Αυτή η διαφορά δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με το μειονέκτημα των αμερικάνικων κρασιών, τα οποία φορολογούνται με 79% για την είσοδό τους στην Κίνα από το τέλος του Σεπτεμβρίου 2018. Αποτέλεσμα της πολιτικής φορολόγησης των ΗΠΑ είναι ότι τα κινέζικα καταναλωτικά αγαθά επιβαρύνθηκαν με δασμούς (όπως και ο χάλυβας και το αλουμίνιο), και έτσι ο εμπορικός πόλεμος προκάλεσε διαδοχικές αυξήσεις κατά 10% των δασμών για τα εισαγόμενα αμερικάνικα κρασιά, τον Σεπτέμβριο, μετά την αντίστοιχη άνοδο 15% από τις αρχές Απριλίου 2018. Παρά τα μέτρα αντιποίνων, οι παραγωγοί κρασιών της Καλιφόρνιας είναι αισιόδοξοι, επισημαίνοντας ότι η κινεζική αγορά εξακολουθεί να αναπτύσσεται.

Στη Γαλλία, οι φόβοι για μια μελλοντική τελωνειακή μάχη αυτού του είδους γεννήθηκε μετά από ένα απλό τιτίβισμα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο " πρώτος Αμερικανός πολίτης", ο Donald Trump πιστεύει ότι "η Γαλλία παράγει εξαιρετικά κρασιά αλλά το ίδιο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πρόβλημα είναι ότι η Γαλλία καθιστά πολύ δύσκολο να πουλήσουν οι ΗΠΑ κρασιά στη Γαλλία με την εφαρμογή σημαντικών δασμών, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες διευκολύνουν την εισαγωγή των γαλλικών κρασιών με χαμηλές τιμές. Δεν είναι πολύ δίκαιο, αυτό πρέπει να αλλάξει! "

Την εποχή των ψεύτικων ειδήσεων, ένα έργο πραγματικού ελέγχου καθιστά δυνατή τη σχετικοποίηση αυτών των απειλών. Στην πράξη, οι Ηνωμένες Πολιτείες φορολογούν ελαφρώς περισσότερο τον εισαγόμενο οίνο χύμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το αντίθετο ισχύει για τους εμφιαλωμένους οίνους. Εάν τα tweets του Donald Trump είναι προς το παρόν στιγμιαία λέξεις που δείχνουν προσωρινό θυμό, μπορούν επίσης να προειδοποιήσουν για πλάνα που καλούνται να υλοποιηθούν. Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέβαλαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) τον περασμένο Μάιο τους «κανονισμούς που εισάγουν διακρίσεις» στην επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας.