Εκτύπωση
PDF

8 Νοεμβρίου 2016

Οι ευρωπαίοι παραγωγοί οίνου θεωρούν ότι θα επωφεληθούν από την συμφωνία με τον Καναδά (CETA)

Αν και οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν το 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον περασμένο Ιούλιο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το σχέδιο Συνθήκης, ο πρόεδρος του οποίου, Donald Tusk υπέγραψε τη συμφωνία στις 30 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, με τον Καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τρυντό.

Μετά από επτά χρόνια διαπραγματεύσεων, με απρόσμενες ανατροπές και ενστάσεις μέχρι την τελευταία στιγμή, υπεγράφη στις 30 Οκτωβρίου η εμπορική συμφωνία (CETA) μεταξύ του Καναδά και των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που φέρνει ανακούφιση για τους οικονομικούς τομείς και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού. Ο τομέας των ευρωπαϊκών οίνων χαιρέτισε την άρση των καναδικών εμποδίων που αφορούσαν την νομοθεσία του Καναδά ή Τελωνειακά θέματα.

Εκτός από την εξάλειψη των φόρων και την ενίσχυση της προστασίας των ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων, η CETA θα μας δώσει νέα εργαλεία για την αντιμετώπιση των διακρίσεων εις βάρος των ευρωπαϊκών εισαγωγών πιστεύει ο Jean- Marie Barillère, Πρόεδρος της CEEV.

 

Προσωρινή εφαρμογή

Για τον ευρωπαϊκό τομέα, οι δέκα επαρχίες του Καναδά αντιπροσωπεύουν μια στρατηγική αγορά, στην οποία εισήχθησαν οίνοι αξίας € 780 εκατομμυρίων από την ΕΕ το 2015. Μόνο για τα γαλλικά κρασιά, ο Καναδάς κατατάσσεται στην ένατη θέση ως εξαγωγική αγορά, με 314 εκατ. ευρώ (+ 8% σε σύγκριση με το 2015). Είναι "επείγον η CETA να υλοποιείται από τις αρχές του 2017» υποστηρίζει η CEEV, η οποία ζητεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να κυρώσει το συντομότερο τη Συνθήκη.

Για την Ελλάδα ο Καναδάς αντιπροσωπεύει μία από τις δυναμικότερες αγορές με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης κυρίως όσον αφορά την αξία των εξαγωγών (3.641.386 € / 2014 – 4.205.108 € / 2015) που αυξήθηκε κατά 15,48% το 2015 σε σχέση με το 2014.