Εκτύπωση
PDF

13 Δεκεμβρίου 2018

Η άνοδος των ποσοτήτων των σταφυλιών στην Αργεντινής προκαλεί ήδη φόβο για πτώση των τιμών


Στην Αργεντινή, η προοπτική μιας συγκομιδής πληθωρικής είναι πιο ανησυχητική παρά καθησυχαστική. Η ανάπτυξη της προσφοράς δεν συνδυάζεται με την αύξηση της ζήτησης, αλλά με το κόστος παραγωγής.

Σε πλήρη άνθιση, τα αμπέλια της Αργεντινής ενισχύουν φόβους: «η απουσία παγετών και οι καλές καιρικές συνθήκες των τελευταίων μηνών δείχνουν ότι η επόμενη συγκομιδή θα είναι υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι, και ως εκ τούτου θα υπάρξει περαιτέρω πίεση για μείωση των τιμών», αναφέρει το Los Andes. Αφού σημειώθηκε ήδη μια επιστροφή στα φυσιολογικά επίπεδα με 2,6 εκατομμύρια τόνους σταφυλιών, η συγκομιδή του 2018 ανακούφισε τον τομέα που επιδιώκει ανταγωνιστικότητα μειώνοντας τις τιμές των κρασιών. Όμως, ενώ η παγκόσμια αγορά κρασιού δεν περιμένει λόγω της αυξημένης διαθεσιμότητας, η προοπτική μιας άλλης γενναιόδωρης καλλιέργειας ανησυχεί την Αργεντινή.

Η προσφορά αργεντίνικων κρασιών πρόκειται να αυξηθεί ξανά, ενώ η ζήτηση μειώνεται στην εγχώρια αγορά, και οι εξαγωγές απαιτούν μόνο μικρές τιμές. "Υπάρχει μια κατάσταση που περιπλέκεται από την πτώση της τιμής του κρασιού. Πέρυσι, ένα εκατόλιτρο οίνου πληρώθηκε 1.200 πέσος Αργεντινής (28 ευρώ), σήμερα στο Χρηματιστήριο Εμπορίου, τα generic κόκκινα διαπραγματεύονται στα $1.000 / hl (23 € / hl), ενώ οι τιμές των εισροών έχουν διπλασιαστεί και η τιμή της ενέργειας συνεχίζει να αυξάνεται, ανέφερε ο Eduardo Sancho, πρόεδρος της συνεταιριστικής ένωσης Fecovita, στο Los Andes (29 συνεταιρισμοί με 5.000 μέλη).

 

Ανταγωνιστικότητα

Για να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και για να επέλθει μείωση των αποθεμάτων, οι αμπελουργοί των Άνδεων μέσω των αντιπροσωπευτικών οργανώσεών τους, ζήτησαν από την κυβέρνηση της Αργεντινής να επιδοτήσει το κόστος της εργασίας και να προτείνει εργαλεία μείωσης του κόστους της ενέργειας, αλλά και φορολογικές ελαφρύνσεις. Εν τω μεταξύ, η προοπτική μιας καλής χρονιάς ως προς τον τρύγο παραδόξως δεν καθησυχάζει κανέναν.