Εκτύπωση
PDF

8 Μαρτίου 2018

Η Αργεντινή αναμένεται να επιστρέψει στις κανονικές συγκομιδές το 2018


Μετά από μικρές διαδοχικές συγκομιδές, ο αργεντίνικος αμπελώνας φαίνεται να επιστρέφει, στο μέσο όρο των κανονικών συγκομιδών σταφυλιού γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ζήτημα της αξιοποίησης αυτών των σταφυλιών.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Εθνικού Ινστιτούτου Αμπελοκαλλιέργειας (INV), ο αμπελώνας της Αργεντινής αναμένεται να παράγει μεταξύ 2,2 και 2,3 εκατομμυρίων τόνων σταφυλιών το 2018. Η αύξηση θα κυμανθεί μεταξύ 12% και 17% σε σύγκριση με την μικρή συγκομιδή του 2017.

Παρόλο που η παραγωγή του 2018 προβλέπεται να είναι κάτω από τον μέσο όρο των 10 τελευταίων ετών (2,5 εκατομμύρια τόνοι), ο αμπελοοινικός τομέας της Αργεντινής ανακουφίζεται από την επιστροφή σε πιο κανονικές αποδόσεις. Ο ηγετικός αμπελώνας της χώρας, η περιοχή Mendoza αναμένει συγκομιδή της τάξης των 1,4 εκατομμυρίων τόνων, με αύξηση 11% σε σχέση με το 2017.

Επικυρωμένες από επί τόπου παρατηρήσεις του αργεντίνικου αμπελώνα, αυτές οι πρώτες εκτιμήσεις ανοίγουν τώρα τη συζήτηση για τις τιμές. Ενώ οι αμπελουργικές οργανώσεις συμβουλεύουν τους παραγωγούς να περιμένουν πριν πουλήσουν τη συγκομιδή τους, οι πρώτες διαπραγματεύσεις μεταξύ των οινοπαραγωγών και των αμπελουργών δείχνουν ότι οι προτεινόμενες τιμές είναι τώρα χαμηλότερες ή χαμηλότερες από ότι στην προηγούμενη συγκομιδη. "Αυτές είναι τιμές που δεν ταιριάζουν με την πραγματικότητα και τον αναμενόμενο πληθωρισμό φέτος", αναφέρεται ο Mauro Sosa, διευθυντής του Κέντρου Αμπελουργών και Οινοποιών της ανατολικής Αργεντινής, σε συνέντευξη του στο Los Andes.

Σύμφωνα με το (INV) Institut National Vitiviniculture, ο αμπελώνας της Αργεντινής καλύπτει 224.000 εκτάρια, στα οποία δραστηριοποιούνται 881 οινοποιεία.