Εκτύπωση
PDF

14 Μαΐου 2014

Αργεντινή : πολύ πιο γενναιόδωρη από την αναμενόμενη εσοδεία το 2014

Με βάση τα δεδομένα της 4ης Μαΐου από το Εθνικό Ινστιτούτο αμπελουργίας, ο αμπελώνας της Αργεντινής παρήγε συγκομιδή 2.610.000 τόνων σταφυλιών και 12,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα μούστου.

Αυτό το μερικό ισοζύγιο υπερβαίνει ήδη τις προηγούμενες εκτιμήσεις του INV, που προέβλεπε για το 2014 συγκομιδή των 2,1 εκατ. τόνων. Αντί για μια μείωση της τάξης του 27%, η παραγωγή της Αργεντινής θα είναι, το πολύ, μειωμένή κατά 7% σε σύγκριση με το 2013. Ο παγετός το Σεπτέμβριο και οι καυτοί άνεμοι κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας το καλοκαίρι και το έλλειμμα του νερού, θα μειώσουν το δυναμικό της παραγωγής, πολύ λιγότερο από ό,τι είχε αρχικά αναμενόταν. Εξηγώντας την αλλαγή αυτή με τις θετικές καιρικές συνθήκες, η INV αρνείται μεθοδολογικά σφάλματα.

 

Αυτό δεν εμποδίζει την κριτική. Ενώ είχε ανακοινωθεί "μία από τα μικρότερες συγκομιδές της Αργεντινής τα τελευταία τριάντα χρόνια”, ο αμπελώνας δεν παράγει πλέον “συγκομιδή ανάμεσα στο μέσο όρο των τελευταίων δέκα ετών”. Αυτό ανησυχεί τον Lannizzotto Carlos, διευθυντή του Συλλόγου Οινοποιείων των Συνεταιρισμών Αργεντινής (ACOVI). Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε σε εφημερίδα της Αργεντινής ότι “οι προβλεπόμενες εξαγωγικές πωλήσεις έχουν επιβραδυνθεί από τους διεθνείς αγοραστές που βλέπουν ότι η κατάσταση στην Αργεντινή βρίσκεται σε σύγχυση, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τις τιμές, αλλά και την ανταγωνιστικότητα των φορέων της Αργεντινής στις αγορές του εξωτερικού, γεγονός που έχει ήδη ξεκινήσει από τον υψηλό πληθωρισμό του πέσο Αργεντινής.