Εκτύπωση
PDF

22 Αυγούστου 2013

Κατάρρευση των εξαγωγών χύμα κρασιών της Αργεντινής προς τις Ηνωμένες Πολιτείες

Κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2013, οι εξαγωγές οίνου της Αργεντινής μειώθηκαν κατά 24% σε όγκο, ενώ η μέση τιμή αυξήθηκε κατά 25%, σύμφωνα με το Εθνικό Αμπελοοινικό Ινστιτούτο (INV).

Στα 3,06 δολάρια ανά λίτρο κατά μέσο όρο, η τιμή των κρασιών της Αργεντινής αποτελεί νέο ανώτατο όριο που ανησυχεί τη βιομηχανία. Όπως αναφέρθηκε, οι επιχειρηματίες ανησυχούν για τη συνεχή αύξηση των τιμών, η οποία δεν μπορεί να αντισταθμίσει τη μείωση του όγκου των εξαγωγών. Ο υψηλός πληθωρισμός του πέσο θεωρείται ως το κύριο εμπόδιο για την ανταγωνιστικότητα των κρασιών της Αργεντινής.

Η καλή συγκομιδή στην Καλιφόρνια το 2012 (και οι καλές προοπτικές παραγωγής το 2013) αποτελούν αίτια γι αυτήν την τάση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες που ήταν η μεγαλύτερη εισαγωγός κρασιών χύμα της Αργεντινής (70% του συνόλου το 2012), τώρα μειώνουν σημαντικά τις εισαγωγές τους (-60% τους πρώτους πέντε μήνες το 2013). Ωστόσο, οι εξαγωγές των εμφιαλωμένων κρασιών της Αργεντινής προς ΗΠΑ δείχνουν μια διαφαινόμενη ανάκαμψη (+1% κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου).