Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

19 Ιουνίου 2017

Μειωμένη κατά 9% η παραγωγή οίνων στη Νέα Ζηλανδία

Η πτώση κάτω από τους 400.000 τόνους σταφυλιών, απογοητεύει τις προσδοκίες της βιομηχανίας, που έχει όλο και περισσότερο εξαγωγικό προσανατολισμό.

Άσχημα νέα συνεπώς για τις εξαγωγές της Νέας Ζηλανδίας: η συγκομιδή του 2017 είναι μικρότερη από ό,τι ήλπιζαν. Το δροσερό καλοκαίρι μείωσε τις αποδόσεις αλλά αύξησε τις συγκεντρώσεις των αρωμάτων στα σταφύλια.

Με 396.000 τόνους σταφύλια το 2017, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις από τη συγκομιδή σταφυλιών της Νέας Ζηλανδίας, η παραγωγή οίνων μειώνεται κατά 9% σε σύγκριση με την γενναιόδωρη συγκομιδή του 2016. «Σε γενικές γραμμές, ο καλοκαιρινός καιρός ήταν καλός, αλλά διάφορα προβλήματα συσσωρεύθηκαν καθώς η σεζόν προχωρούσε», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Philip Gregan, Διευθύνων Σύμβουλος των αμπελοκαλλιεργητών της Νέας Ζηλανδίας (ΝΖW). Χτυπημένοι και από σεισμό τον περασμένο Νοέμβριο, οι αμπελώνες του Marlborough (δύο τρίτα της παραγωγής) έζησαν ένα ζοφερό καλοκαίρι. Η έλλειψη του ηλιακού φωτός επηρέασε την υγιή ανάπτυξη των σταφυλιών, ενώ δυνατές βροχές στο τέλος της περιόδου εμπόδισαν την πλήρη ωρίμαση. Λόγω των μικρών αποδόσεων οι οινοποιοί θεωρούν καλή τη συγκομιδή σταφυλιών για την παραγωγή οίνων «ζωντανών, με καλή οξύτητα και μεταλλικότητα»

 

Η πρόκληση των εξαγωγών

Δεδομένης της υψηλής ζήτησης από μακρινές αγορές, τα οινοποιεία ήλπιζαν για μια μεγαλύτερη συγκομιδή το τρέχον έτος. Η μικρή αλλά καλής ποιότητας συγκομιδή, δεν θα αυξήσει τον όγκο των εξαγωγών. Στην συγκομιδή του 2016-2017, ο αμπελώνας του Kiwi που εξήγε οίνους αξίας 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων Νέας Ζηλανδίας (1,1 δις ευρώ). Μέχρι το 2020, ο τομέας έχει τη φιλοδοξία να ξεπεράσει το όριο των 2 δις $ NZ (1,3 δις €).