Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

23 Ιουνίου 2016

Χαμόγελα για την φετινή συγκομιδή στη Ν. Ζηλανδία

Ολοκληρώθηκε η συγκομιδή του 2016 και οι παραγωγοί της Νέας Ζηλανδίας χαμογελούν. Το ήπιο κλίμα, η ηλιοφάνεια χωρίς καύσωνες, επέτρεψαν μια άφθονη συγκομιδή. Με παραγωγή 436.000 τόνους σταφύλια, η συγκομιδή του αρχιπελάγους παρουσιάζει αύξηση έως και 34% σε σχέση με πέρυσι. Με 326.000 τόνους σταφυλιών, η σοδειά του 2015 στο επίπεδο του 2013 με εκλεκτή ποιότητα, θεωρείτο «αξέχαστη».

Η συγκομιδή του 2015 μετά τη συγκομιδή ρεκόρ του 2014 δημιούργησε ένα πλαίσιο έλλειψης σε κρασί. "Πέρυσι, είδαμε ισχυρή αύξηση της ζήτησης στις βασικές αγορές μας, αλλά είχαμε περιορισμούς στην προσφορά μετά τη μικρή συγκομιδή του 2015" δήλωσε ο Philip Gregan, Διευθύνων Σύμβουλος των Νεοζηλανδών Οινοποιών (NZW).

«Η ανάκαμψη της παραγωγής το 2016, είναι μια πηγή διέγερσης για τις φιλοδοξίες μας για εξαγωγή. Η συγκομιδή αυτή μας επιτρέπει να παραμείνουμε σε τροχιά στο στόχο μας για την εξαγωγή κρασιών αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων Νέας Ζηλανδίας το 2020» εκφράζει με ικανοποίηση ο Philip Gregan. Ο στόχος αυτός είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος, οι εξαγωγές της Νέας Ζηλανδίας είναι αυξημένες σε 2.090.000 εκατόλιτρα οίνου αξίας 1.420.000.000 $ το 2015 (900 εκατομμύρια ευρώ). Η τελευταία έκθεση της Rabobank υποστηρίζει την ιδέα μιας βιώσιμης ιστορίας επιτυχίας για τα κρασιά της Νέας Ζηλανδίας, προειδοποιεί όμως για την ευθραυστότητα της ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης αφού "μια διαδοχή γενναιόδωρων συγκομιδών θα μπορούσε εντελώς να αποσταθεροποιήσει την αγορά".

Τα 35.000 εκτάρια αμπελώνων της Νέας Ζηλανδίας παράγουν 72% Sauvignon blanc που αντιπροσωπεύει το 82% των εξαγωγών της.