Εκτύπωση
PDF
2007 - Νέα συμφωνία Αυστραλίας – Ε.Ε. για το κρασί:

Οι Ευρωπαίοι και οι Αυστραλοί διαπραγματευτές υπέγραψαν πρόσφατα στην Canberra συμφωνία που ορίζει τους νέους κανόνες εμπορίου στο κρασί. Το κείμενο αυτό αντικαθιστά τη συμφωνία που υπεγράφη το 1994 και προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • Την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων. Σε μια προθεσμία ενός έτους ονομασίες όπως Chablis, Champagne, Porto,… που ήδη αναφέρονται στο κείμενο του 1994 δεν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν από τους οινοπαραγωγούς της Αυστραλίας. Η προθεσμία αυτή εκτείνεται σε 10 χρόνια για τις ονομασίες που δεν περιλαμβάνονται στο κείμενο του 1994 όπως το Tokay αφού η Ουγγαρία δεν ήταν μέλος της ΕΕ. Η ίδια απαγόρευση υπάρχει για τους ευρωπαίους οινοπαραγωγούς.
  • Την προστασία των παραδοσιακών ενδείξεων όπως reserve, crianza,… Μόνο 5 από τις ενδείξεις θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από τους Αυστραλούς (tawny, ruby, vintage, solera,…) υπό την προϋπόθεση ότι θα σέβονται τον ορισμό των προϊόντων.
  • Την σιωπηλή αναγνώριση των οινολογικών πρακτικών. Όλες οι αναγνωρισμένες οινολογικές πρακτικές στην Αυστραλία είναι άλλωστε αποδεκτές για τα εξαγόμενα αυστραλιανά κρασιά στην Ευρώπη. Η ΕΕ επικύρωσε την αποαλκοόλωση των οίνων, πρακτική που χρησιμοποιείται στην Αυστραλία, αλλά απαγορεύεται στην Ευρώπη. Το κείμενο προβλέπει επίσης την αδειοδότηση χρήσης γεωγραφικών ενδείξεων που χρησιμοποιούν ευρωπαϊκά και αυστραλέζικα εμπορικά σήματα κρασιών. Τα γαλλικά εμπορικά σήματα “domaine de flerieur” ή “South Coast” αναγνωρίζονται ώστε να χρησιμοποιούν γεωγραφικές ενδείξεις. Επίσης το αυστραλέζικο εμπορικό σήμα “Lindaner”, που αναφέρεται σε γεωγραφική ένδειξη γερμανική, νομιμοποιείται. Τέλος η ΕΕ πέτυχε να αποδεχθεί η Αυστραλία ότι μόνο εννέα όροι, μπορεί να σημαίνουν επί της ετικέτας «πέρασμα» από βαρέλι (fermented in oak, oak aged,...). Οποιοσδήποτε άλλος χρησιμοποιούμενος όρος σημαίνει τη χρήση τριμμάτων ξύλου.