Εκτύπωση
PDF

29 Ιουλίου 2019

Έκπληξη η εσοδεία του 2019 αφού ήταν κανονική για την Αυστραλία


Τα αριθμητικά στοιχεία που παρέχει το Wine Australia προέρχονται από μια έρευνα 570 παραγωγών οίνου που αντιπροσωπεύουν το 88% της εθνικής παραγωγής.

Χάρη στην άρδευσή του, ο αυστραλιανός αμπελοοινικός τομέας δείχνει ικανοποιημένος, αφού πλέον διαθέτει τους διαθέσιμους όγκους για να καλύψει τις εξαγωγικές του αγορές, με ανάπτυξη ρεκόρ που αποτιμάται στο 9% της τιμής των σταφυλιών.

Προετοιμαζόμενος για μια πτώση 10 έως 20% στην παραγωγή οίνου το 2019 σε σύγκριση με το 2018, ο αυστραλιανός τομέας ανακουφίζεται από την πτώση της συγκομιδής του μόνο κατά 3%. Το 2019, ο αυστραλιανός αμπελώνας συγκόμισε 1,73 εκατομμύρια τόνους σταφυλιών, τοποθετώντας την παραγωγή του στον δεκαετή μέσο όρο σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Wine Australia. Αν και η θερινή ξηρασία είχε οδηγήσει σε φόβους χαμηλότερων αποδόσεων, οι πιο «θερμές» περιοχές με αμπελώνες δείχνουν τελικά μόνο σε μέσο όρο μείωση της παραγωγής κατά 2%, κυρίως χάρη στην άρδευση των αμπελώνων.

"Πρέπει να θυμόμαστε ότι η Αυστραλία αντιμετωπίζει συχνά ξηρές συνθήκες και έχουμε αλλάξει τις γεωργικές μας πρακτικές, όπως η διαχείριση των φύλλων και η άρδευση, για να προσαρμόσουμε τους αμπελώνες στο κλίμα των επόμενων δεκαετιών", δήλωσε ο Andreas Clark, Διευθύνων Σύμβουλος του Wine Australia

Παρά τους όγκους πάνω από τις προβλέψεις, η τιμή των σταφυλιών αυξήθηκε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Κατά μέσο όρο, το αυστραλιανό σταφύλι διαπραγματεύεται τον τόνο στα 664 δολάρια Αυστραλίας (418 ευρώ). Οι τιμές είναι αυξημένες κατά 9% ανά τόνο για το Syrah ($ 901, $ 567), +7% για την Chardonnay (464 δολάρια), +14% για το Cabernet Sauvignon ($ 846, 532) ($ 645, 405 €). Τα επίπεδα ανταγωνίζονται το ρεκόρ του 2008, σύμφωνα με το Wine Australia, που έδωσε αυτή την αποτίμηση, καταγράφοντας και αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 9%, κατά το έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2019.

Το επίπεδο των 1,73 εκατομμυρίων τόνων σταφυλιών, "είναι ένα καλό μέγεθος συγκομιδής, το οποίο θα επιτρέψει στην Αυστραλία να συνεχίσει να τροφοδοτεί άνετα τις εξαγωγικές και εγχώριες αγορές της", καταλήγει ο Andreas Clark.