Εκτύπωση
PDF

30 Νοεμβρίου 2012

Γεωργιανά κρασιά: σύντομα θα επιτραπεί να επιστρέψουν στη ρωσική αγορά;

Από το 2006, η Ρωσική Υπηρεσία Υγείας απαγορεύει κάθε εισαγωγή των γεωργιανών κρασιών στη Ρωσία. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο

Interfax, η κατάργηση αυτού του μέτρου πλησιάζει. Ο Γενικός Επιθεωρητής Υγείας της Ρωσίας δήλωσε ότι σκέπτεται πράγματι να δεχθεί αιτήσεις για την εισαγωγή κρασιών από 8 επιχειρήσεις της Γεωργίας. Ταυτόχρονα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ντενίσοφ δήλωσε ότι τα δυο μέρη είναι έτοιμα να αποδεχθούν συμφωνία ώστε να επιστρέψουν τα γεωργιανά κρασιά στη ρωσική αγορά. Η επίσημη εφημερίδα «Η Φωνή της Ρωσίας» ανέφερε μάλιστα ότι ο γεωργιανός Υπουργός Γεωργίας, David Kirvalidze, είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία την επιστροφή των γεωργιανών κρασιών και του μεταλλικού νερού στη Ρώσικη αγορά.

Το ζήτημα είναι πολιτικό. Η απαγόρευση εισαγωγής επήλθε όταν αναζωπυρώθηκε ένταση μεταξύ των δύο χωρών, που οδήγησε στον πόλεμο στη Νότια Οσετία το 2008. Το ζήτημα της κατάργησης της απαγόρευσης εμφανίστηκε εκ νέου μετά τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών στην Γεωργία, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει τη θέση της ρωσικής κυβέρνησης. Πρωθυπουργός στη Γεωργία ανακηρύχθηκε στις 25 Οκτωβρίου, ο δισεκατομμυριούχος Ivanishvili Bizdina που ανακοίνωσε ότι ένας από τους στόχους του είναι η αποκατάσταση των σχέσεων με τη Ρωσία.