Εκτύπωση
PDF

8 Νοεμβρίου 2013

Ελβετικός αμπελώνας: 2013, μια χρονιά όψιμη υπό έλεγχο

Μετά από μια δεκαετία κατά την οποία για κάθε χρονιά, η έναρξη τρύγου ξεκινούσε νωρίτερα απ’ ότι η προηγούμενη, το 2013 σηματοδοτεί μια επιστροφή στο κλίμα της δεκαετίας του ΄80 και του ΄90,

επισημαίνει η Διεπαγγελματική Οίνου του Beaujolais το Σεπτέμβριο. Στη Γαλλία και την Ελβετία, η καθυστέρηση της ανθοφορίας των αμπελιών ήταν ενδεικτική. Αντιμέτωποι με τα σχόλια που περιγράφουν μια εξαιρετική καθυστέρηση, το ερευνητικό κέντρο του Changins ανέλαβε να ερευνήσει τους ελβετικούς αμπελώνες και τη μακροπρόθεσμη προοπτική της βλαστικής ανάπτυξης των αμπέλων που παρατηρείται από το 1925.

Συγκρίνοντας τα δεδομένα του τρύγου της φετινής χρονιάς με εκείνα που μετρούνται επί 89 χρόνια ο Jean-Laurent Springs και ο Olivier Viret (Changins Agroscope) παρατήρησαν μια σημαντική καθυστέρηση στην ανθοφορία, η οποία άρχισε την 1η Ιουλίου, ενώ ο μέσος όρος των ετών 1925-2013 έχει σταθεροποιηθεί στις 15 Ιουνίου και στις 12 Ιουνίου για τα τελευταία 20 χρόνια. Όμως το 2013 μετά τους κρύους μήνες του Μαρτίου και του Μαΐου, η ανθοφορία ολοκληρώθηκε γρήγορα (μέσα σε μια εβδομάδα) και οι καιρικές συνθήκες το καλοκαίρι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο επιτάχυναν την ωρίμαση, με αποτέλεσμα η καθυστέρηση να μειωθεί σε πέντε μέρες (ο περκασμός άρχισε στις 18 Αυγούστου). Αυτό που κάνει τον τρύγο του 2013 διαφορετικό, είναι ότι δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλες από άποψη ανθοφορίας καθυστερημένες χρονιές όπως το 1935, 1963, 1972, 1977 ή 1978.

Συνεπώς οι ερευνητές θέτουν θέμα διερεύνησης της επίδρασης της αλλαγής των κλιματικών συνθηκών στον κύκλο του αμπελιού και της αντιμετώπισης των παραγόντων που καθυστερούν την ανθοφορία και επιταχύνουν την ωρίμαση επιδρώντας στο τελικό προϊόν.