Εκτύπωση
PDF

8 Μαρτίου 2012

Δικαιώματα φύτευσης: Η Βουλγαρία αντιτίθεται (στην απελευθέρωσή τους) και γίνεται το 15ο αντιτιθέμενο μέλος μετά τη Σλοβενία

Στις αρχές Μαρτίου ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας Bruno le Maire δέχτηκε τους ομολόγους του Arias Cañete και Miroslav Naidenov, Ισπανό και Βούλγαρο αντίστοιχα.

Αν και ο σκοπός της συνάντησης αυτής ήταν το μέλλον της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, το μέλλον των δικαιωμάτων φύτευσης συζητήθηκε επίσης. Ο κ. B. le Maire επιβεβαίωσε την αντίθεσή του στην κατάργηση τους, όπως και ο Ισπανός συνάδελφός του. Με την ευκαιρία αυτή ο Miroslav Naidenov για πρώτη φορά πήρε επίσημη θέση για το θέμα, δηλώντας ότι «η Βουλγαρία ήταν επίσης σε αντίθεση με την απελευθέρωση των δικαιωμάτων φύτευσης».

Επί του παρόντος 15 κράτη* – μέλη απαιτούν την διατήρηση των δικαιωμάτων φύτευσης. Η Βουλγαρία αντιπροσωπεύει 10 επιπλέον ψήφους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σήμερα λείπουν σαράντα ψήφοι υπέρ, για την ειδική πλειοψηφία που μπορεί να ανατρέψει το θέμα. Τα υπόλοιπα 12 κράτη – μέλη δεν έχουν μέχρι σήμερα μια επίσημη θέση για το θέμα. Η κατάργηση ή μη των δικαιωμάτων φύτευσης είναι σε δημόσια συζήτηση αφού και ο επίτροπος D. Ciolos ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας ομάδας υψηλού επιπέδου εργασίας για το θέμα αυτό.

*: Οι χώρες αυτές είναι η Γερμανία, η Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρος, Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβακική Δημοκρατία, Ρουμανία και τη Σλοβενία.