Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

6 Ιουνίου 2017

Brexit: Η βιομηχανία κρασιού της Βρετανίας θεωρεί ότι δεν συμβαίνει τίποτα

Το Brexit και η διαπραγμάτευση ανησυχούν τους φορείς του Ηνωμένου Βασιλείου. Κατά τη διάρκεια της Wine Fair του Λονδίνου που πραγματοποιήθηκε από τις 22 – 24 Μαΐου, ο WSTA περιέγραψε φόβους και συστάσεις.

«Από οικονομική άποψη, δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιβληθούν δασμοί στα σύνορα με την Ευρώπη. Από πολιτική άποψη, φυσικά, είναι μια άλλη υπόθεση» αναφέρει ο Miles Beales, γενικός διευθυντής Οίνων και Οινοπνευματωδών ποτών του Συνδέσμου (WSTA), όχι χωρίς ειρωνεία. Πράγματι, υπάρχει μια τέλεια ισότητα μεταξύ της αξίας των εισαγωγών οίνων της ΕΕ στη Βρετανία και των βρετανικών εξαγωγών οινοπνευματωδών ποτών στην ΕΕ. Αυτό είναι ένα επιχείρημα που χρησιμοποιείται από τον σύνδεσμο WSTA για την υπεράσπιση του status quo στην εμπορική νομοθεσία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Άποψή μας είναι ότι δεν συμβαίνει τίποτα!».

Μιλώντας με μια φωνή

Το ιδανικό θα ήταν το Brexit να εξελιχθεί ομαλά μέσω μιας μεταβατικής περιόδου που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στις νέες ρυθμίσεις και στις τελωνειακές διαδικασίες για την εφαρμογή του. Σε αυτό το σημείο, ο WSTA επέμενε ότι εργάζονται στο χέρι με χέρι με την CEEV ώστε τα αλκοολούχα στην Ευρώπη, να υπερασπίζονται την ίδια άποψη. «Θέλουμε όλοι οι παράγοντες οίνου της ΕΕ να λένε το ίδιο πράγμα μέσω της κυβέρνησής τους.» Στη Γαλλία, το μήνυμα πέρασε ο Jean-Marie Barillère, πρόεδρος της CNIV, που σφυρηλατεί την ανάγκη να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος πριν από το Brexit.

 

Προς νέες συμμαχίες

Στόχος η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού λόμπι. Ο WSTA θέλει επίσης να ανοίξει τις αγορές. «Θέλουμε η κυβέρνηση να ενεργήσει για την προώθηση του ελεύθερου εμπορίου με τις χώρες παραγωγούς οίνων που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο σύνδεσμος θα ήθελε να διαπραγματευτεί, ιδίως στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για το εμπόριο οίνων με χώρες που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, τη Νότια Αφρική, τη Χιλή, τη Νέα Ζηλανδία, την Αργεντινή και τον Καναδά. «Θα θέλαμε να αναπτύξουμε μια σύγχρονη συμφωνία για τον οίνο», αναφέρει ο Miles Beale.

Το έργο αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική σταθερότητα της βιομηχανίας του αγγλικού κρασιού. Πράγματι, με την υποτίμηση της λίρας, οι οίνοι του Νέου Κόσμου, η πλειοψηφία των οποίων εισάγονται στην βρετανική αγορά, γίνονται πιο ακριβό. Όπως υπενθύμισε ο Miles Beale, η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πολύ ευαίσθητη στις τιμές. Το αποτέλεσμα θα είναι μείωση της κατανάλωσης. Ο άλλος λόγος για τον οποίο οι Βρετανοί θέλουν μια συμφωνία με τις χώρες μέλη της WWTG είναι γιατί θεωρούν ότι ο μόνος τρόπος σωτηρίας είναι η ανάπτυξη της εξαγωγικής δραστηριότητας της Βρετανίας. Θεωρούν ότι πρέπει να ληφθεί μια απόφαση για την επανεξαγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση των κρασιών του Νέου Κόσμου που εισέρχονται επί βρετανικού εδάφους. Η Μ. Βρετανία θα μπορούσε στη συνέχεια να ανταγωνιστεί την Ολλανδία με βάση την επιχειρηματική πλατφόρμα των κρασιών. Και η Γαλλία, η οποία έκανε τα πρώτα της βήματα στην επανεξαγωγή των κρασιών, μπορεί γρήγορα να ξεπεραστεί ...