Εκτύπωση
PDF

7 Δεκεμβρίου 2015

2015: ρεκόρ συγκομδής για τους αγγλικούς οίνους

Με την ανάπτυξη του αμπελώνα της, η Αγγλία έκανε νέο ρεκόρ συγκομιδής σταφυλιών το 2015.

Μακριά από τον ανταγωνισμό της κάθε συγκομιδής μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας για την κατάληψη της πρώτης θέσης ως παραγωγού κρασιού στον κόσμο, το Ηνωμένο Βασίλειο ικανοποιείται κάθε χρονιά να κάνει νέο ρεκόρ συγκομιδής. Το ρεκόρ του 2014, 6,3 εκ. φιαλών θα ξεπεραστεί το 2015, με την είσοδο σε παραγωγή των νέων φυτεύσεων, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το Σύνδεσμο των Άγγλων Οινοπαραγωγών (EWP). «Φαίνεται ότι σπάμε συνεχώς τα ρεκόρ μας, καθώς τα στοιχεία του 2014 τα είχαν ήδη υπερβεί όλα» αναφέρει με ενθουσιασμό η Zulia Trustram Eve, διευθύντρια μάρκετινγκ του EWP, που ερωτήθηκε από τον Guardian.

Ο EWP περιγράφει ένα τρύγο κοντά στο ιδανικό, με καιρό ηλιόλουστο και ιδιαίτερα ελπιδοφόρο για την παραγωγή αφρωδών οίνων (τα δυο τρίτα της αγγλικής παραγωγής). “Με την ποιότητα του τρύγου, οι τομείς του οίνου στην Αγγλία οδεύουν προς την ωριμότητα” αναφέρει ο Guardian ο οποίος βλέπει στους 572 αμπελώνες στην Αγγλία να αναπτύσσεται το έμβρυο μιας μελλοντικής βιομηχανίας.

Ακόμα στην κύηση, ο αγγλικός αμπελώνας δεν σημειώνει μόνο ρεκόρ παραγωγής. Όσον αφορά την ποιοτική αξιολόγηση, κάθε χρόνο αυτή επιτυγχάνει ένα νέο επίπεδο. Έτσι ο Wine & Spirits Trade Association εκτιμά ότι οι πωλήσεις της εγχώριας βιομηχανίας θα ανέλθουν σε £ 100.000.000 το τρέχον έτος (€ 140.000.000). Όπως αναφέρει η Express, ο Miles Beale, διευθυντής του WSTA, προέβλεψε επίσης μια ετήσια παραγωγή 12 εκατ. φιαλών το 2020.