Εκτύπωση
PDF

26 Ιουνίου 2014

Αγγλική αγορά οίνου: στροφή προς την ανάκαμψη της κατανάλωσης;

Με την αξιοσημείωτη εξαίρεση των αφρωδών οίνων και των λικέρ, η αγγλική αγορά οίνων και τα αλκοολούχων ποτών δεν γνωρίζει έξοδο από την κρίση είτε στο on-trade

(κατανάλωση στο σημείο πώλησης) ή στο off-trade (κατανάλωση στο σπίτι) εμπόριο. Μετά τις απογοητευτικές πωλήσεις στο τέλος του έτους, η βρετανική βιομηχανία εξέφρασε την ικανοποίησή της όταν 19 Μαρτίου ανακοινώθηκε, ένα όριο στην αύξηση των φόρων επί των οινοπνευματωδών ποτών, που πήγαινε χέρι-χέρι με τον προϋπολογισμό από το 2008. Όμως ο εμπορικός αντίκτυπος αυτής της διακοπής στην αύξηση των φόρων ακόμη αναμένεται, όπως τονίζεται από την πρόσφατη έκθεση του WSTA, η οποία αναφέρεται σε μια περίοδο των μικτών και για τις δύο κατηγορίες (κρασιών και οινοπνευματωδών) ποτών στασιμότητας του όγκου των πωλήσεων, αλλά επίσης και  μια πολύ μεγάλη θετική αύξηση σε αξία.

 

Αναλυτικότερα, οι πωλήσεις κρασιού κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών παρέμειναν σταθερές στο δίκτυο των καφέ, ξενοδοχείων και εστιατορίων, αλλά υποχώρησε στα σούπερ μάρκετ και καταστήματα κρασιού (-3%). Στους τρεις τελευταίους μήνες, οι πωλήσεις των κρασιών, ωστόσο, αυξήθηκαν κατά 3% σε όγκο, που οδηγούνται από τους αφρώδεις οίνους (+20%), με αντίστοιχη αύξηση και στο off-trade εμπόριο (+12%). Το σημερινό Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου (συμπεριλαμβανομένης και της ομάδας της Αγγλίας που αποκλείστηκε πρόωρα) μπορεί μόνο να επιτείνει αυτή την κατάσταση, με αύξηση 25% στις πωλήσεις των αφρωδών στο off-trade εμπόριο. Ωστόσο η WSTA λέει ότι αυτή η ανάπτυξη των λεπτών φυσαλίδων είναι εις βάρος των πωλήσεων της σαμπάνιας που βρίσκεται σε παρακμή.