Εκτύπωση
PDF

10 Φεβρουαρίου 2014

Αγγλική αγορά οίνου σύντομα σε ανάκαμψη

Στην τελευταία έκθεσή της για τις αγορές οίνου, η Rabobank δεν είναι φιλική προς το Ηνωμένο Βασίλειο, κρίνοντας «το αγγλικό οικονομικό περιβάλλον άθλιο» τα τελευταία χρόνια.

Οι ειδικοί από την ολλανδική τράπεζα, εκτιμούν ωστόσο, ότι αντίθετα με την ευαίσθητη κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο, για την αγορά οίνου του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να είναι μια καλή χρονιά το 2014, θέτοντας τέλος στην ισχνή αισιοδοξία που πρόσφατα προερχόταν από τα οινοποιεία. Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται στα σημάδια ανάκαμψης της βρετανικής οικονομίας, η οποία θα πρέπει να στηρίξει την κατανάλωση του κρασιού. Ο αναλυτής Marc Soccio, προειδοποιεί ότι «οι συνήθεις πιέσεις δεν θα μειώσουν τη συγκέντρωση των καναλιών διανομής», αλλά η κατανάλωση off trade έχει ούριο άνεμο στα πανιά της.

Αυτές οι αισιόδοξες προβλέψεις μετριάζονται από τον κλιμακούμενο φόρο που θέτει σε εφαρμογή η βρετανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη βρετανική Business Wine and Spirits Association ( WSTA ), η φορολόγηση του κρασιού και των οινοπνευματωδών ποτών αυξήθηκε κατά 2% ετησίως πάνω από τον πληθωρισμό από το 2008. Για τη συνεχιζόμενη αύξηση των φόρων, ο Miles Beale (Διευθυντής WSTA) τόνισε ότι οι Άγγλοι στις pub πληρώνουν τέσσερις φορές περισσότερο φόρο απ’ ότι οι Γάλλοι.