Εκτύπωση
PDF

13 Ιανουαρίου 2015

Βέλγιο: Η κατανάλωση οίνου αυξάνεται σε αξία, χάνει σε όγκο, ενώ αυξάνει και η φορολογία

Η αγορά οίνου στο Βέλγιο είναι τα πάντα εκτός από εξωτική. Γεωγραφικά κοντά, στις οινοπαραγωγές χώρες ακολουθεί τις τάσεις, η μόδα είναι τα ροζέ και τα bag-in-box, ενώ τα κρασιά entry-level μειώνονται. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου Οίνου της ισπανικής αγοράς (OeMV) κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2014, η βελγική αγορά του οίνου έχει συρρικνωθεί σε όγκο (-2,5% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο) ενώ παραμένει σταθερή σε αξία (+ 0,4%).

Όπως και οι Γάλλοι, οι Βέλγοι πίνουν λιγότερο κρασί, αλλά πιο ακριβό. Ο βελγικός οικονομικός Τύπος αναφέρθηκε στον δημοσιευθέντα στις 29 Δεκεμβρίου στην Επίσημη Εφημερίδα (Moniteur Belge) εφαρμοστικό νόμο των δημοσιονομικών μέτρων που αποφάσισε να λάβει η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2015, και ιδιαίτερα στις αυξήσεις των ειδικών φόρων των οινοπνευματωδών, εκτός της μπύρας. Συγκεκριμένα, ο ειδικός φόρος στα κρασιά θα περάσει από τα 56,97 € ανά εκατόλιτρο σε 57,244 € ανά εκατόλιτρο, ήτοι στα 43 λεπτά ανά μπουκάλι. Όσον αφορά τα αφρώδη κρασιά, η αύξηση του ειδικού φόρου θα ανέλθει σε 93,75 λεπτά, με αποτέλεσμα ο ειδικός φόρος να φθάσει τα 195,8775 € ανά εκατόλιτρο, ήτοι στα 1,47 € ανά μπουκάλι. Ανάλογες, αρκετά σημαντικές αυξήσεις προβλέπονται και σε διάφορες άλλες κατηγορίες οινοπνευματωδών ποτών. Μικρές αυξήσεις προβλέπονται επίσης και στους ειδικούς φόρους των μη οινοπνευματωδών, στα 24,86 λεπτά ανά κιλό καβουρδισμένου καφέ και στα 3,7284 € ανά εκατόλιτρο αναψυκτικών. Τα εκτιμώμενα έσοδα από τις ανωτέρω αυξήσεις των ειδικών φόρων στα ποτά ανέρχονται στα 23 εκατ. € κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2015.

 

 

Σε όλες τις κλίμακες τιμών, η Γαλλία παρέμεινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής κρασιού στο Βέλγιο για το 2013: κατέχει το 70% του όγκου των οίνων που πωλούνται λιγότερο από 2,5 ευρώ το μπουκάλι, το 66,5% για τις υψηλότερες τιμές από € 5 και το 63% για τις ενδιάμεσες τιμές. Μετά από τη δημοτικότητα των κρασιών του Νέου Κόσμου κατά τα τελευταία χρόνια, ειδικά στη Φλάνδρα, αυτή η μόδα στερεύει.