Εκτύπωση
PDF

26 Μαρτίου 2014

Πολωνία: η πιο πολλά υποσχόμενη αγορά του οίνου στην Ευρώπη

Τα 107.300 εκατόλιτρα οίνου που εισήχθησαν από τη Γαλλία στην Πολωνία το 2013 και ο κύκλος εργασιών € 28.800.000 δεν αποτελούν εντυπωσιακές επιδόσεις.

Η πολωνική κατανάλωση παρουσιάζει όμως ένα ελκυστικό δυναμισμό +11% σε όγκο και +19% σε αξία. Το γραφείο της UbiFrance της Βαρσοβίας πιστεύει ότι «μετά την πτώση του κομμουνισμού η κουλτούρα του κρασιού στην Πολωνία έκανε ένα εκπληκτική άλμα. Η χώρα έχει πλέον καταστεί μία από τις πλέον υποσχόμενες αγορές στην Ευρώπη, αναφέροντας ότι ορισμένοι τοπικοί εισαγωγείς μιλούν για κύκλο εργασιών που υπερβαίνει σε ανάπτυξη το 20-30% ετησίως».

Για πρώτη φορά στην ιστορία της , στην πολωνική αγορά εισήχθησαν πάνω από ένα εκατομμύριο εκατόλιτρα οίνου το 2013, με ρυθμό ανάπτυξης 10% μόνο για τους ήσυχους οίνους. Το ισπανικό Παρατηρητήριο της Αγοράς Οίνου ανακοίνωσε ότι ο πρώτος προμηθευτής κρασιών της Πολωνίας είναι μακράν η Γερμανία, ακολουθούμενη από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Οι πολωνικές εισαγωγές κρασιών γίνονται ουσιαστικά σε εμφιαλωμένη μορφή και αντιπροσωπεύουν στο σύνολο το 81% του όγκου και το 89% της αξίας.

Πέρυσι, η Rabobank εκτιμούσε ότι η Πολωνία είναι μια πολλά υποσχόμενη αγορά, αλλά είναι δύσκολη αγορά λόγω των χαμηλών περιθωρίων αξιοποίησης. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι από το 2004, με την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταργήθηκαν οι δασμοί που αφορούσαν τους εισαγόμενους οίνους.