Εκτύπωση
PDF

4 Σεπτεμβρίου 2019

Στο -10% εκτιμάται η παραγωγή οίνων στην Ιταλία

 

Η Ιταλία (με 54,8 εκατομμύρια εκατόλιτρα) επιβεβαιώνει τη θέση της ως κορυφαίου παραγωγού παγκοσμίως, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (48,6 εκατομμύρια εκατόλιτρα) και την Ισπανία (44,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα).

Η Ιταλία, ο μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού στον κόσμο, ξεκίνησε την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου τη συγκομιδή σταφυλιών στη Σικελία σύμφωνα με την κορυφαία γεωργική ένωση της χώρας, Coldiretti.

Η ιταλική παραγωγή αναμένεται να φθάσει μεταξύ 47 και 49 εκατομμυρίων εκατόλιτρων φέτος, γεγονός που θα επιτρέψει στην Ιταλία να διατηρήσει την πρώτη της θέση στον κόσμο παρά τη μείωση της παραγωγής κατά 10% σε σχέση με πέρυσι αναφέρει η Coldiretti. Σύμφωνα με την Coldiretti, η Γαλλία θα έρθει και πάλι δεύτερη στο βάθρο, με την παραγωγή να εκτιμάται μεταξύ 43 και 46 εκατομμυρίων εκατόλιτρων και την Ισπανία τρίτη με 40 έως 44 εκατομμύρια εκατόλιτρα.

"Η συγκομιδή του 2019, λόγω του τρελού καλοκαιριού, με εναλλασσόμενο κακό καιρό και ζέστη Αφρικής, είναι κάπως πίσω στη βόρεια Ιταλία, ανέφερε η ένωση. Βέβαια, συνεχίζει, οι σημερινές συνθήκες υπόσχονται μια συγκομιδή καλής ή άριστης ποιότητας, αν και θα εξαρτηθεί επίσης πολύ από τις καιρικές συνθήκες του Σεπτεμβρίου.

 

Βασικά στοιχεία

Οι τέσσερις κύριες περιοχές παραγωγής είναι η Βενετία (βορειοανατολικά, το 25% της ιταλικής παραγωγής), η Απουλία (νότος 18%), η Εμίλια Ρομάνα (κέντρο 17%) και η Σικελία 8%. Ο ιταλικός οίνος παράγει κύκλο εργασιών άνω των 11 δισ. Ευρώ. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,2% τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2018. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μεγαλύτερη ξένη αγορά της Ιταλίας.