Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

4 Σεπτεμβρίου 2018

Η Ιταλία μπορεί να επανέλθει στην πρώτη θέση παραγωγής οίνου παγκόσμια, το 2018


Οι τελευταίες εκτιμήσεις συγκομιδής στην Ιταλία προβλέπουν επιστροφή στον συνήθη όγκο συγκομιδής. Η εκτίμηση αυτή θα μπορούσε να αλλάξει μετά από την ισχυρή επέλαση του περονόσπορου.

Στην Ιταλία, η συγκομιδή του 2018 υπολογίζεται από 47 έως 49 εκατομμύρια εκατόλιτρα (+ 10 έως 20%) σε σύγκριση με τα 42,5 εκατομμύρια του 2017, που ήταν η χαμηλότερη συγκομιδή μετά την μεταπολεμική περίοδο λόγω της μεγάλης ξηρασίας. Οι προβλέψεις καταρτίζονται από το Παρατηρητήριο Οίνου της Ιταλικής Ένωσης Οίνου (UIV) και το Ινστιτούτο για τις Υπηρεσίες Τροφίμων (ISMEA).

Να ληφθεί όμως υπόψη ότι πρόκειται για απλές προβλέψεις και ότι δεν έχει περάσει ακόμη το πιο κρίσιμο χρονικό διάστημα. Τα σταφύλια δεν είναι όλα ακόμα στα οινοποιεία! Σύμφωνα με την Coldiretti - η οποία εκπροσωπεί τις εκμεταλλεύσεις των άμεσων αγροτών - "Μετά τις βροχές της άνοιξης και των αρχών του καλοκαιριού, η συγκομιδή του 2018 θα καθυστερήσει σχεδόν μια εβδομάδα από πέρυσι». Σε εθνικό επίπεδο, η Confagricoltura προβλέπει αύξηση περίπου 25% της συγκομιδής στην Emilia Romagna, 15 έως 20% στη Βενετία, στο Τρεντίνο και στην Ούμπρια, από 5 έως 10% στη Λομβαρδία και τη Μάρτσια, ενώ η συγκομιδή θα είναι πιθανώς στο μέσο όρο στην Πούλια. Από την άλλη πλευρά, σε ορισμένες περιοχές του Λάτσιο, μια πτώση της παραγωγής ανακοινώνεται λόγω των μυκητιασικών ασθενειών. Ο περονόσπορος και η ίσκα, ευνοούμενες από τις βροχές, προκάλεσαν ζημιές σε αρκετές περιοχές της Ιταλίας, που οι επιπτώσεις τους δεν μπορούν να εκτιμηθούν ακόμη.