Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

19 Ιουλίου 2016

Ιταλία: Οι αφρώδεις οίνοι δύο φορές εξαγωγικά πιο αποδοτικοί από τους ήσυχους

Η επιτυχία των ιταλικών αφρωδών οίνων είναι θεαματική τόσο σε όρους μεριδίου αγοράς όσο και ως προς τις των οικονομικές επιδόσεις.

Οι εμπορικές ς επιδόσεις για το σύνολο των ιταλικών κρασιών από το 2010, τώρα αφορούν και τα αφρώδη κρασιά από άποψη οικονομικών δεικτών.

Το 2014, ο ιταλικός τομέας που εξειδικεύεται στα αφρώδη κρασιά έχει υψηλότερο ποσοστό απόδοσης επένδυσης της τάξης των δύο μονάδων πάνω από τον εθνικό μέσο όρο. Με 9% και 7% αντίστοιχα η τελευταία μελέτη της Mediobanca, περιγράφεται λεπτομερώς στο blog Numeri del Vino.

Η επιτυχία αυτή προήλθε από τη συνεχή ανάπτυξη των εξαγωγών, των ιταλικών φυσαλίδων που παρουσιάζουν αύξηση 130% σε πέντε χρόνια, όταν η συνολική αύξηση ανήλθε στο 50%.

Το 2014, οι εξαγωγές των αφρωδών ιταλικών κρασιών ήταν 7%, όταν η συνολική αύξηση ήταν 1%.

Ένα κρασί στα πέντε που εξάγονται σε όλο τον κόσμο είναι η ιταλικό.

"Η διαφορά αναμένεται να διευρυνθεί"

"Το 2014, αρχίσαμε να βλέπουμε το αποτέλεσμα της θεαματικής αύξησης των εξαγωγών. Αυτό επέτρεψε στις επιχειρήσεις αφρωδών οίνων να έχουν σημαντικά υψηλότερο ποσοστό αύξησης από ό,τι το υπόλοιπο της βιομηχανίας», καταλήγει το blog του Numeri del Vino.

Ο εμπειρογνώμονας Marco Baccaglio προέβλεψε εκεί ότι «η διαφορά αναμένεται να διευρυνθεί με τις παραστάσεις του 2015. Τα αφρώδη έχουν αύξηση της τάξης του 10%, όταν η αύξηση είναι 5% για όλους" Βέβαια αρκεί η αύξηση του Prosecco να μην επιφέρει πλήγμα στην εικόνα των άλλων αφρωδών οίνων.

Όλοι οι ιταλικοί αφρώδεις οίνοι δεν ταξιδεύουν στην ίδια βάρκα σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία διακρίνει λίγους αφρώδεις που απολαμβάνουν παγκόσμια αναγνώριση (Άsti ή Spumante Prosecco) και εκείνων που παρέμειναν αφανή (Franciacorta ή Trento)