Εκτύπωση
PDF

20 Μαΐου 2020

Απόσταξη με 25 € / hl, ιδιωτική αποθεματοποίηση με 0,02 € / ημέρα προτείνει το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας


Μπορεί η κρίση του κορονοϊού να οδηγήσει σε ένα νέο όραμα τον αμπελοοινικό τομέα στην Ισπανία; Είναι αυτό που θέλουν οι οργανώσεις του τομέα;

Η απόσταξη 2 εκατομμυρίων εκατόλιτρων οίνου, η ενίσχυση για ιδιωτική αποθεματοποίηση για περίπου 1,5 εκατομμυρίων εκατόλιτρων οίνου και τα όρια των αποδόσεων των αμπελώνων είναι μέρος των μέτρων που προτείνονται από το ισπανικό Υπουργείο της Γεωργίας για την άμβλυνση των επιπτώσεων της Covid-19 στον τομέα των οίνων της Ισπανίας.

Το παρόν χρονικό σημείο των διαβουλεύσεων με τους διάφορους φορείς του οίνου είχε ως αποτέλεσμα μια σειρά προτεινόμενων έκτακτων μέτρων για να βοηθήσουν τον τομέα του οίνου στην Ισπανία ώστε να ξεπεράσουν τις συνέπειες της Covid-19 για την εμπορία του κρασιού. Στο πλαίσιο των συζητήσεων που ξεκίνησαν στις 8 Μαΐου του με τις αυτόνομες Περιφέρειες, ο υπουργός της Γεωργίας προτίθεται να επιτρέψει την απόσταξη 2 εκατομμυρίων εκατόλιτρων οίνου, όλων των κατηγοριών, που ενισχύονται με € 25 ανά εκατόλιτρο οίνου απόσταξη. Η αλκοόλη που λαμβάνεται θα πρέπει να προορίζεται αποκλειστικά για βιομηχανικές και ενεργειακές χρήσεις.

Για την ιδιωτική αποθεματοποίηση, προτείνεται να καθοριστεί στα € 0,02 ανά εκατόλιτρο οίνου ανά ημέρα αποθεματοποίησης, ως τιμή για τα οινοποιεία. Αυτή ενίσχυση θα αφορά σε περίπου 1,5 εκατ. εκατόλιτρα οίνου ΠΟΠ χύμα για μία περίοδο 6, 9 ή 12 μηνών, που πρέπει να καθορίζεται από τον αιτούντα. Ο ελάχιστος όγκος θα αφορά 50 εκατόλιτρα ανά αίτηση. Το κόστος των εν λόγω δύο μέτρων απαιτεί χρηματοδότηση που υπολογίζεται σε 57.42 εκατομμύρια €, εκ των οποίων τα 50 εκατομμύρια € θα κατευθυνθούν στην ενιαία απόσταξη. Προκειμένου να περιοριστεί ο εφοδιασμός στον επερχόμενο τρύγο, ο υπουργός προτείνει επίσης τα οινοστάφυλα να προέρχονται από αγροτεμάχια των οποίων οι αποδόσεις δεν θα υπερβαίνουν τα 20.000 kg / ha για τα ερυθρά και 25.000 kg / ha για τα λευκά. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με το παρόν κριτήριο, τα σταφύλια πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για απόσταξη (για βιομηχανική ή ενεργειακή χρήση) ή την παραγωγή γλεύκους σταφυλιών ή ξυδιού. Τέλος, προτείνεται να αυξηθούν τα όρια απόσταξης υποπροϊόντων οινοποίησης.

Ήδη όμως οι διαμαρτυρίες των οινοποιών αυξάνουν και επιβεβαιώνουν ότι αυτά τα μέτρα είναι αναγκαία, αλλά είναι επίσης ανεπαρκή.

Η Ένωση των συνδικάτων της Castilla La Mancha πιστεύει ότι η πράσινη συγκομιδή θα ήταν προτιμότερο μέτρο παρά η μείωση των αποδόσεων ή η απόσταξη ή η αποθεματοποίηση. Η Asaja στην Castilla la Mancha από μεριάς της υποστηρίζει την απόσταξη σε 4 έως 6 εκατομμυρίων hl πόσιμης αλκοόλης. Ο οργανισμός καταγγέλλει την ίδια στιγμή εμπορικές κακές πρακτικές, υποστηρίζοντας ότι αρκετοί αγοραστές έχουν την πρόθεση να διαπραγματευτούν εκ νέου τις συμβάσεις σε χαμηλότερες τιμές.