Εκτύπωση
PDF

16 Ιανουαρίου 2019

Πτώση της κατανάλωσης στην Ισπανία κατά 67% ανά κάτοικο σε 30 χρόνια


Προσπαθώντας να αναζωογονήσουν τον πληθυσμό των καταναλωτών κρασιού, οι Ισπανοί ξεκίνησαν μια καμπάνια ζητώντας τους να παντρέψουν το κρασί στη ζωή τους.

Η ισπανική οικιακή κατανάλωση μειώνεται δραστικά όσον αφορά τους καταναλούμενους όγκους, οι οποίοι κατακρημνίζονται χωρίς τέλος. Οι Ισπανοί στρέφονται όλο και περισσότερο προς τους οίνους ονομασίας προέλευσης.

Το 2017, η κατανάλωση κρασιού στην Ισπανία μειώθηκε ανά κάτοικο στα 8,1 λίτρα, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος ανερχόταν στα 24,8 λίτρα / κάτοικο το 1987. Σε τριάντα χρόνια δηλαδή, η κατά κεφαλήν κατανάλωση έχει μειωθεί κατά 67%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου της ισπανικής αγοράς κρασιού. «Η κατανάλωση ανά κάτοικο είναι μία από τις μεταβλητές που προκαλεί την μεγαλύτερη ανησυχία για την ισπανική βιομηχανία,» συνοψίζει η Semana Vitivinícola. Η βιομηχανία στηρίζεται στις ισπανικές εξαγωγές και αναγνωρίζει την ανάγκη ανάπτυξης νέων αγορών, όταν συρρικνώνεται η εγχώρια αγορά.

Πιο αναλυτικά, οι Ισπανοί καταναλωτές κατανάλωσαν στο σπίτι 3,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου με κύκλο εργασιών ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ το 2017. Αυτό συνιστά μείωση 2,5 και 2% σε σύγκριση με το 2016. Οι συσσωρευμένες μειώσεις αντιστοιχούν σε -236% ως προς τον όγκο, σε σύγκριση με το 1999, αλλά και -192% ως προς την αξία σε 18 χρόνια.

Η γνωστή τάση στις παραδοσιακές οινοπαραγωγές χώρες, που μείωσαν το ποσοστό κατανάλωσης προς όφελος της ποιότητας, απεικονίζεται και στην Ισπανία με την ανάπτυξη των κρασιών ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ). Η κατανάλωση ΠΟΠ αυξήθηκε σε 18 έτη από 227 σε 562 εκατ. € (ποσοστό που αντιπροσωπεύει το 56% του συνολικού κύκλου εργασιών). Ταυτόχρονα, οι οίνοι χωρίς ΠΟΠ μειώνονται, ενώ οι αφρώδεις οίνοι παραμένουν σχετικά σταθεροί.

Να σημειωθεί η ισχυρή αύξηση της κατανάλωσης μπίρας, που ισοδυναμεί με 8,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα αξίας 1 δις € το 2017 (+3 και + 4% σε ένα χρόνο, +345% αλλά και +591% σε 18 χρόνια).