Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

24 Μαρτίου 2014

Σε δομικά πτωτικές αγορές οίνου, εξάγει η Ισπανία

Το 2013, η Ισπανία κατέγραψε ρεκόρ σε όλα τα επίπεδα. Με την απαράμιλλη απόδοση (50.600.000 hl) και αποτίμηση του υψηλότερου ιστορικά επιπέδου εξαγωγών (€ 2.600.000.000),

η Ιβηρική Χερσόνησος μπορεί να είναι υπερήφανη για την καλή εικόνα που προβάλλει. Αναγνωρίζοντας τις επιτυχίες της Ισπανίας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η τελευταία έκθεση της Rabobank επισημαίνει τις δυσκολίες διείσδυσης στις μακρινές αγορές, αφού η αύξηση των εξαγωγών των ισπανικών κρασιών στην Ιταλία και στη Γαλλία (πάνω από το ένα τέταρτο του όγκου που αποστέλλονται από την Ισπανία) γίνονται σε «μια δομικά παρακμάζουσα αγορά».

Για να «χτίσει τις εξαγωγές της πέρα από την ΕΕ», ο ισπανικός κλάδος πρέπει πρώτα να «χτίσει διεθνώς αναγνωρισμένα εμπορικά σήματα που είναι το κλειδί για βιώσιμη επιτυχία», σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της ολλανδικής τράπεζας, η οποία συμβουλεύει τους Ισπανούς να υιοθετήσουν στρατηγική, για αύξηση της παραγωγής σε διεθνείς ποικιλίες (Cabernet Sauvignon, Merlot ...) αλλά και την οικοδόμηση μιας ζήτησης για εξαγωγές για τις παραδοσιακές ποικιλίες της (όπως το tempranillo).

Η έκθεση σημειώνει ότι «το ζήτημα της υπερπαραγωγής απέχει πολύ από να έχει επιλυθεί, παρά τα ευρωπαϊκά σχέδια», η έκταση του αμπελώνα της Ισπανίας έχει μειωθεί κατά 100.000 εκτάρια, ενώ οι αποδόσεις συνεχώς αυξάνονται μέσω της αναδιάρθρωσης του αμπελώνα (που επίσης χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση). Οι  εμπειρογνώμονες επίσης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα κριτήρια για τη χορήγηση νέων αδειών φύτευσης από το 2016 και μετά  θα παίξουν κρίσιμο ρόλο και συνιστούν οι Ισπανοί "να επικεντρωθούν στους νέους γεωργούς".