Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

2 Σεπτεμβρίου 2013

Ισπανία: Καλές προοπτικές, τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα, για τη συγκομιδή του 2013

Η Ισπανική παραγωγή οίνου το 2013 θα μπορούσε να φθάσει τα 40 εκατομμύρια εκατόλιτρα, ένα επίπεδο που δεν έχει επιτευχθεί από τη συγκομιδή του 2004. Ο καιρός κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου

του 2013 ήταν ευνοϊκός τόσο για την ποσότητα και την ποιότητα της μελλοντικής συγκομιδής. Έντονες βροχοπτώσεις και μέτριες θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει μια καθυστέρηση στον τρύγο από μια έως δύο εβδομάδες σε σύγκριση με το μέσο όρο των προηγούμενων ετών. Στην La Mancha, την πρώτη σε έκταση ισπανική περιφέρεια με 400.000 εκτάρια αμπελώνων, ο τρύγος ξεκινάει αυτήν την εβδομάδα με πρώτες τις ποικιλίες Chardonnay, Macabeo, Sauvignon και Syrah, ενώ παράλληλα το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η συγκομιδή της Airen, που είναι γηγενής ποικιλία. Η ανακοινωθείσα σε όγκο συγκομιδή των 22 εκατ. hl, θα έχει "εξαιρετική" ποιότητα αφού σύμφωνα με τους τοπικούς συνεταιρισμούς, τα αμπέλια δεν έχουν υποστεί αυτό το έτος υδατικό stress.

O μεγάλος όγκος της συγκομιδής προμηνύει χαμηλότερες τιμές, οι οποίες αυξήθηκαν απότομα το περασμένο έτος λόγω της πολύ μικρής συγκομιδής (30,3 εκατ. hl). Ο Julián Morcillo, περιφερειακός γραμματέας της UPA, από το συνδικάτο της La Mancha, εκτιμά ότι οι τιμές θα πρέπει πράγματι να είναι κάτω από το επίπεδο του περασμένου έτους, ωστόσο, θα πρέπει να είναι εύλογες και αποδοτικές για τους παραγωγούς, με το επιχείρημα ότι οι πωλήσεις διατηρήθηκαν σε καλά επίπεδα κατά το τελευταίο έτος.