Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

20 Ιανουαρίου 2020

Η Γαλλία αρνείται να βοηθήσει τη βιομηχανία οίνου, με δικούς της πόρους, σαν αντίτιμο στους δασμούς από τις ΗΠΑ

 

Η βούληση των επαγγελματιών στον τομέα του κρασιού απέναντι στο γαλλικό κράτος ήταν σαφής: ήθελαν οικονομική αποζημίωση μετά την επιβολή αμερικάνικων δασμών, στο κρασί.

Οι επαγγελματίες ζητούν την ταχεία θέσπιση εθνικού ταμείου αποζημίωσης για την αντιστάθμιση της ζημίας που προκλήθηκε από τους αμερικάνικους δασμούς επί των γαλλικών οίνων. Το Υπουργείο Γεωργίας, όμως το αρνήθηκε.

Πρόκειται για θυμό και ανησυχία των επαγγελματιών, που προκύπτει από τις αποφάσεις του εξειδικευμένου συμβουλίου οίνου του FranceAgrimer στις 15 Ιανουαρίου. "Το Υπουργείο Γεωργίας δεν θα καταβάλει καμία οικονομική ενίσχυση στους επιχειρηματίες στον αμπελοοινικό τομέα μετά την εφαρμογή, στις 18 Οκτωβρίου 2019, δασμών ποσοστού 25% στα γαλλικά κρασιά με VOL κάτω του 14% από τις ΗΠΑ" αναφέρει ο Didier Josso, εκπρόσωπος του κλάδου οίνου των επαγγελματιών στο FranceAgrimer.

Τον περασμένο Οκτώβριο, οι επαγγελματίες ζήτησαν τουλάχιστον 250 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση από το κράτος, που αντιστοιχούσε στο 25% των συναλλαγών με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τους ήσυχους οίνους. "Είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν οι ζημίες, γι 'αυτό το αίτημα αυτό φάνηκε συνεκτικό", υποστηρίζει ο Didier Josso. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ορισμένοι μεγάλοι επιχειρηματίες θα είχαν πτώση κατά 10 εκατομμύρια ευρώ στον κύκλο εργασιών τους στο τέλος του 2019, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Αίτηση για ευρωπαϊκά κονδύλια

Το ίδιο ποσό αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για βοήθεια. Ο φάκελος βρίσκεται υπό επεξεργασία. "Η πιθανότητα επιτυχίας είναι χαμηλή. Και ακόμα κι αν έχουμε κάτι, σε 6 μήνες θα είναι πολύ αργά" αντιδρά ο Didier Josso. Οι επαγγελματίες δεν θέλουν να ενεργοποιήσουν τους ευρωπαϊκούς πόρους. "Αν το γαλλικό κράτος έχει καταβάλει ή πληρώσει παράνομες επιδοτήσεις στην Airbus, πρέπει να αναλάβει τις παράπλευρες ζημιές και ιδιαίτερα τις δικές μας. Πάνω απ 'όλα όμως, το χρονικό διάστημα θα ήταν πολύ μεγάλο για να φτάσει αυτή η ευρωπαϊκή βοήθεια "συνεχίζει ο εκπρόσωπος.

Μια ζοφερή ατμόσφαιρα δημιουργείται που υποδηλώνει νέες ανατροπές αν οι αμερικανικοί δασμοί επηρεάσουν σύντομα την σαμπάνια και τα μπράντι.