Εκτύπωση
PDF

23 Αυγούστου 2017

Μειωμένες οι συγκομιδές σταφυλιών στη Γαλλία σύμφωνα και με το γραφείο ΟΕΥ της ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι

 

ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΟ

ΚΑΝΟΝΙΚΟ

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΠΑΡΙΣΙΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

 

 

Παρίσι,18 Αυγούστου 2017

A.Π.Φ.2730 /AΣ 470

 

Τηλ:

00331 47 20 26 60

E-mail:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

FAX:

00331 40 70 19 04

ΠΡΟΣ:

KOIN:

Ε.Δ.:

Υπουργείο Εξωτερικών

-Β4 Δ/νση

βλ. Πίνακα Αποδεκτών

Πολιτικό Τμήμα (μέσω ημών)

 ΘΕΜΑ:
Μειωμένες οι συγκομιδές σταφυλιών στη Γαλλία.

Ο Agreste, οργανισμός δημοσίων γεωργικών στατιστικών, εκτίμησε στα μέσα Ιουλίου ότι η συνολική συγκομιδή σταφυλιών στη Γαλλία μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 37 και 38 εκατομμυρίων εκατόλιτρων, δηλαδή μείωση κατά 16% σε σύγκριση με το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών (45 εκατομμύρια). Η Coop de France εκτιμά ότι η συγκομιδή δεν υπερβαίνει τα 11 εκατομμύρια εκατόλιτρα για τα τέσσερα παράκτια τμήματα του Languedoc-Roussillon, πρώτη αμπελουργική περιοχή της Γαλλίας,. Πέρυσι, οι όγκοι ανήλθαν αντίστοιχα σε 12,3 εκατομμύρια εκατόλιτρα.

Ο παγετός στα τέλη Απριλίου τ.ε. έχει πλήξει το μέγεθος της σοδειάς, αλλά δεν αποτελεί τη μοναδική αιτία αυτής της μείωσης. Οι αμπελώνες στο  Languedoc, που δεν είχαν πληγεί από τον παγετό προβλέπουν μειωμένη απόδοση 20-30%, λόγω της ξηρασίας του 2016. Οι πρώτες συγκομιδές, που ξεκίνησαν στις αρχές Αυγούστου αφορούσαν το Muscat, για τα γλυκά κρασιά ενώ από τις 10 Αυγούστου ξεκίνησε η συγκομιδή των λευκών, Sauvignon και Chardonnay, και Pinot Noirs. Η συγκομιδή αναμένεται να διαρκέσει ακόμη ένα μήνα και προβλέπεται μειωμένη.

Υπάρχει ελπίδα πως οι μειωμένες ποσότητες συγκομιδής θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών, καθώς και των πωλήσεων των αποθεματικών. Ωστόσο, το Languedoc παρουσιάζει καθυστέρηση στο μάρκετινγκ, που καθιστά το πρόβλημα εντονότερο λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού των ισπανικών κρασιών.

 

 

Η Προϊσταμένη

Ευφροσύνη Μητά

Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄