Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

8 Ιουλίου 2013

Eκτιμήσεις γα υψηλή συγκομιδή στη Γαλλία... ακόμη όμως είναι νωρίς

Ο τρύγος του 2013, εκτιμάται επί του παρόντος στη Γαλλία σε 46,6 εκατομμύρια εκατόλιτρα, εκτίμηση που  υπερβαίνει εκείνη του 2012 (ιστορικό χαμηλό).  Η εκτίμηση αυτή τοποθετείται  πάνω από το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών (45 εκατ. εκατόλιτρα).

Όμως  οι πρώτες προβλέψεις  του Τμήματος Στατιστικής και Προγραμματισμού του Υπουργείου Γεωργίας της Γαλλίας, θα πρέπει να λαμβάνονται υπ΄όψη με προσοχή, δεδομένου του πολύ πρώιμου σταδίου της βλάστησης. Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών την άνοιξη και νωρίς το καλοκαίρι, η ανθοφορία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί στις περισσότερες περιοχές. Ο κύκλος της βλάστησης του  αμπελιού  υστερεί δύο με τρεις εβδομάδες σε σύγκριση με ένα κανονικό έτος. Η αβεβαιότητα της πρώτης προβλέψης του τρέχοντος έτους είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, όλα τα είδη κρασιών θα αυξήσουν την παραγωγή τους σε σχέση με το 2012 ( + 9% για την ονομασίες, 13% για  κρασιά με προορισμό τα  αποστάγματα, συμπεριλαμβανομένων Cognac και Armagnac) . Το μερίδιο της παραγωγής που περιλαμβάνει τους οίνους Π.Γ.Ε.  είναι δύσκολο να εκτιμηθεί στην παρούσα φάση. Με δεδομένη την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της ΚΟΑ για το κρασί, ορισμένοι οίνοι αυτής της κατηγορίας θα μπορούσε κυρίως να διατεθούν στο εμπόριο οίνου χωρίς γεωγραφική ένδειξη . Η πιθανή συγκομιδή οίνων Π.Γ.Ε. εκτιμάται ότι θα αυξηθεί  κατά 13%. Ωστόσο, το πραγματικό επίπεδο της παραγωγής κρασιών Π.Γ.Ε. είναι πιθανό να μειωθεί. Το επίπεδο των άλλων οίνων, κυρίως  χωρίς γεωγραφική ένδειξη έχει ανακτήσει το 40% σε σχέση με πέρυσι.