Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

14 Μαΐου 2013

Κατανάλωση: Γαλλία η πρώτη αγορά για το ουίσκι, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρώτο Έθνος για το κρασί

"Βλέπουμε ότι ο κόσμος είναι τρελός αν σκεφτεί κανείς ότι ο καλύτερος ράπερ είναι λευκός και ο καλύτερος παίκτης του γκολφ είναι ένας μαύρος"

ανέφερε σε σάτιρά του ο κωμικός Chris Rock στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Για να ανανεώσουμε την ατάκα του, θα μπορούσε τώρα να προσθέσουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής οίνου στον κόσμο, ενώ η Γαλλία έγινε η πρώτη καταναλωτική αγορά σε ουίσκι.

Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες της Vinexpo Bordeaux, το ουίσκι έχει πράγματι γίνει ένα από τα αγαπημένα οινοπνευματώδη ποτά της Γαλλίας (για το κονιάκ η εγχώρια κατανάλωση παραμένει σε ύφεση). Με 1,26 εκατομμύρια εκατόλιτρα ουίσκι που καταναλώθηκαν το 2011 (+10% σε σύγκριση με το 2007), η Γαλλία είναι μακράν η μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο θα ακολουθούν και τα επόμενα χρόνια, διότι σύμφωνα με Vinexpo " η κατανάλωση ουίσκι προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3,35% στη Γαλλία" την περίοδο 2012-2016.

Για την κατανάλωση οίνου, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσωπεύουν σήμερα την πρώτη παγκόσμια αγορά οίνου, ακολουθούμενη από τη Γαλλία και την Ιταλία. Η τελευταία μελέτη της Vinexpo-IWSR θεωρεί ότι η ταξινόμηση αυτή θα ανατραπεί σύντομα από την άνοδο της Γερμανίας στην δεύτερη θέση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όσον αφορά την κατανάλωση ανά έτος και ανά κάτοικο, η Γαλλία παραμένει στην πρώτη θέση.