Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

30 Οκτωβρίου 2017

Καμία υποχρέωση υποβολής πιστοποιητικού υγείας κατά την εισαγωγή στην αγορά της Κίνας, πριν από το 2019

Μετά τη θέσπιση μεταβατικής περιόδου δύο ετών, οι κινεζικές αρχές μελετούν τις παρατηρήσεις των ενδιαφερομένων χωρών πριν από την νομοθέτηση υποχρέωσης υποβολής νέου πιστοποιητικού υγείας για την εισαγωγή οίνων και αλκοολούχων ποτών.

 

Την πρώτη Οκτωβρίου 2017 προβλεπόταν να ξεκινήσει η υποχρέωση υποβολής πιστοποιητικού εισαγωγής κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών* στα κινεζικά τελωνεία. Η υποχρέωση αυτή αναβλήθηκε αφού: «Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας [...] αποφάσισε να προβλεφθεί μια μεταβατική περίοδος δύο ετών από την 1 Οκτωβρίου 2017 έως 30 Σεπτεμβρίου του 2019», όπως ανακοίνωσε η κινεζική αντιπροσωπεία στην Επιτροπή Δασμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ ).

Το γραφείο της Διεπαγγελματικής του Cognac (BNIC) από το οποίο και ξεκίνησε η διαδικασία διερεύνησης και αντιδράσεων για το εν λόγω θέμα ανακοίνωσε ότι η απόφαση της κυβέρνησης για περίοδο χάριτος δυο ετών, όσον αφορά την υποβολή πιστοποιητικού υγείας, προκάλεσε ανακούφιση στους μεγάλους εισαγωγείς, αφού η υποχρέωση υποβολής ανακοινώθηκε, μόλις τον περασμένο Ιούνιο. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης της αντιπροσωπείας της AQSIQ (Γενική Υπηρεσία Ποιοτικής Εποπτείας, Ελέγχου και Καραντίνας)στις 24 Ιουλίου, στη Διεπαγγελματική του Cognac, ο κινέζικος οργανισμός είχε διαβεβαιώσει τη Διεπαγγελματική ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο θέσπισης μιας μεταβατικής περιόδου, προκειμένου να μην διαταραχθεί η ροή του εμπορίου.

Επιπλέον της περιόδου χάριτος η κυβέρνηση υποσχέθηκε στην BNIC ότι η AQSIQ, στα δυο επόμενα χρόνια θα προβεί σε μια πραγματική περίοδο προβληματισμού και διαβούλευσης. "Η AQSIQ μελετά επί του παρόντος τις παρατηρήσεις των ενδιαφερόμενων χωρών και των περιφερειών", αναφέρει η κινεζική αντιπροσωπεία στον ΠΟΕ. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και εθνικές αρχές θα συνεχίσουν να εργάζονται δραστήρια σε συνεργασία με τον κλάδο, για μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία πιστοποίησης που θα καλύψει τις νέες κινεζικές απαιτήσεις», καταλήγει η BNIC, ενώ η απαίτηση προστασίας της υγείας από τις κινεζικές αρχές δεν μπορεί να εξελιχθεί σε βίαιο εμπορικό φραγμό.

Πολλοί αναρωτιούνται εάν πρόκειται για ένα νέο εμπόδιο στο εμπόριο με την Κίνα μετά την έρευνα για αντιντάμπινγκ στους οίνους και τις αναλύσεις πλαστικών καταλοίπων του 2013.

*: Στην πράξη, αυτό το υγειονομικό πιστοποιητικό καλύπτει όλα τα αγροδιατροφικά προϊόντα