Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

16 Μαρτίου 2015

Κίνα – Ευρώπη: ανταλλαγή καλών πρακτικών στις τεχνικές διαδικασίες και το εμπόριο του οίνου.

Εδώ και ένα μόλις χρόνο ανεστάλησαν οι έρευνες αντιντάμπινγκ και αντεπιδοτήσεων, που προκλήθηκαν από την κινεζική βιομηχανία οίνων και οινοπνευματωδών ποτών κατά των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων οίνου. Η συμβιβαστική επίλυση της σύγκρουσης επιτεύχθηκε από την συνεργασία μεταξύ της CEEV και τον κλάδο του Συλλόγου Κινέζικων αλκοολούχων ποτών (CADA). Κατά την επίλυση αυτής της σύγκρουσης, οι δύο οργανισμοί υπέγραψαν μνημόνιο για τη διενέργεια συνεργασίας και διαλόγου. 
Επιθυμώντας να αποφευχθούν περαιτέρω παρεξηγήσεις, ο διάλογος μεταξύ ΕΕ-Κίνας έχει θέσει ως στόχο του περισσότερο ευέλικτες σχέσεις, μέσω της συνεργασίας των παραγόντων οίνου ώστε να βελτιωθεί η γνώση του κινέζου καταναλωτή σχετικά με το ευρωπαϊκό κρασί. Μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία που συντονίζεται από την CEEV και αποτελείται από εθνικές επαγγελματικές οργανώσεις και κορυφαίες εταιρείες, από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία (Codorniu, η Moet Hennessy, Pernod Ricard Torres ...) διευκολύνει τις δραστηριότητες παροχής τεχνικής βοήθειας στους κινέζους ομολόγους τους. Οι κινεζικές εταιρείες (COFCO, Changyu, Dynasry ...) βοηθούν στην διοργάνωση γευστικών δοκιμών και στην προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης οίνου στην Κίνα.

Με τη λογική Win-win πλέον η ευέλικτη συνεργασία θα περιλάβει οκτώ τομείς:

- γευσιγνωσία ευρωπαϊκού κρασιού στην Κίνα (η China International Drinks θα φιλοξενεί events στα τέλη Μαρτίου στην Luzhou)
- εγκατάσταση πειραματικών αμπελώνων στην Κίνα (εισαγωγή έχει προγραμματιστεί για την άνοιξη του 2016, με σεμινάρια το 2015)

- τεχνική βοήθεια για τις φυτεύσεις και την μηχανοποίηση στην Κίνα

- ανταλλαγές απόψεων σχετικά με την αμπελοκαλλιέργεια και τις οινολογικές πρακτικές (επισκέψεις, μελέτες, σεμινάρια και μαθήματα κατάρτισης για το εμπόριο)

- εμπλουτισμό των τεχνικών μάρκετινγκ

- βελτίωση της παρακολούθησης της ποιότητας και της ιχνηλασιμότητας του κρασιού

- εκμάθηση από τους Κινέζους του ευρωπαϊκού συστήματος προστασίας γεωγραφικών ενδείξεων και ταξινόμησης των οίνων

διευκόλυνση της συνεργασίας με ακαδημαϊκά και εξειδικευμένα ευρωπαϊκά επιστημονικά ιδρύματα.