Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

27 Νοεμβρίου 2014

Διμερής Συμφωνία εμπορίου Κίνας- Αυστραλίας για αδασμολόγητα κρασιά ………Η ΕΕ ?

Παρότι στην πρόσφατη συνάντηση των ηγετών των χωρών μελών του APEC οι αντιπροσωπείες των δυο χωρών

δεν φάνηκαν να ξεπερνούν τα κομβικά ζητήματα που απασχολούν τις δυο πλευρές, τελικώς κατά την επίσημη επίσκεψη του κινέζου προέδρου στην Αυστραλία έγινε εφικτό να προχωρήσουν οι δυο χώρες στην συνομολόγηση Δήλωσης Πρόθεσης για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που ήδη συμπληρώνουν 10 έτη και αφορούν τη σύναψη ολοκληρωμένης εμπορικής συμφωνίας.

 

Η διμερής δέσμευση για υπογραφή της συμφωνίας το 2015 θα έχει ως αποτέλεσμα το 85% των εξαγωγών της Αυστραλίας προς την Κίνα να μην δασμολογούνται. Προοδευτικά μάλιστα εντός πέντε ετών θα ανέλθει το ποσοστό αυτό σε 95%. Σημειώνεται ότι το 5,3% του ΑΕΠ της Αυστραλίας εξαρτάται από τις εξαγωγές της προς την Κίνα, οι οποίες ανήλθαν το 2013 στα 132 δις δολ. ενώ οι κινεζικές εισαγωγές αυξήθηκαν 14% το 2013 σε σχέση με το 2012 φτάνοντας τα 14 δις δολ.

Η πρόσβαση των αγροτικών επιχειρήσεων της Αυστραλίας στην Κίνα αποτέλεσε κομβικό σημείο των διαπραγματεύσεων, καθώς έχει γίνει σαφές ότι οι σημαντικού μεγέθους αυστραλιανές επιχειρήσεις έχουν σχέδια για επενδύσεις στην Κίνα και να εκμεταλλευτούν την ήδη σημαντική θέση που έχουν αποσπάσει σε συνεργασίες με κινεζικούς ομίλους διαχείρισης και παραγωγής αγροτικών προϊόντων. Η πιθανολόγηση της αύξησης των εξαγορών στον αγροτικό τομέα έχει προβληματίσει καθ’ όλην τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων την κινεζική πλευρά, η οποία ωστόσο προσβλέπει σε αναβάθμιση του επιπέδου παραγωγής και οργάνωσης της αγροτικής της οικονομίας με τη στρατηγική προσέγγιση, μέσω και από αυτήν την συμφωνία, με τις αυστραλιανές επιχειρήσεις που ασχολούνται με την εξέλιξη με καινοτομικό τρόπο της αγροτικής παραγωγής.