Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

2 Φεβρουαρίου 2016

Η συγκομιδή της Νότιας Αφρικής μειώνεται από την ξηρασία

Σηματοδοτώντας την έναρξη της περιόδου συγκομιδής στο νότιο ημισφαίριο, ο εορτασμός των πρώτων κρασιών της Νότιας Αφρικής πραγματοποιείται σήμερα, στο εστιατόριο του διάσημου ιδιοκτήτη Groot Constantia (του πιο διάσημου οινοποιείου της Νότιας Αφρικής, που ιδρύθηκε το 1685).

Αρχίζοντας τις τελευταίες εβδομάδες, ο 357ος τρύγος σταφυλιών της Νότιας Αφρικής, χαρακτηρίζεται από μια σχεδόν συνεχή και επίμονη ξηρασία. Η μεγαλύτερη συγκομιδή το 2015 επιτεύχθηκε στους αμπελώνες του ποταμού Orange και Klein Karoo, ενώ οι υπόλοιπες περιοχές παραγωγής παρουσίασαν σχετική μείωση.

Φέτος οι ξηρές και θερμές συνθήκες ευθύνονται για την πτώση της απόδοσης κατά 40% στο Darling Swartland. Ακόμη και σε αμπελώνες με άρδευση, η μείωση είναι εμφανής. Το ξηρό κλίμα μπορεί να βοηθά τις συγκεντρώσεις σακχάρων και να διασφαλίζει την ποιότητα του τρύγου, αλλά υπάρχουν φόβοι για μπλοκάρισμα της ωριμότητας και στρεσάρισμα των αμπελώνων από έλλειψη νερού. Η ζέστη θα συνεχίσει τις προσεχείς εβδομάδες, η χρήση της άρδευσης όπου γίνεται όμως δεν την αντιμετωπίζει.

Μια άλλη συνέπεια του θερμού καλοκαιριού, είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 19 Ιανουαρίου στο βουνό Simonsberg (που εδρεύουν οι πόλεις του κρασιού Franschhoek, Paarl και Stellenbosch). Για τρεις ημέρες, οι πυρκαγιές έπληξαν εμβληματικούς αμπελώνες (Kanonkop, Rustenberg, Thelema, Uitkyk ...).

Εκτιμήσεις των ζημιών από τις πυρκαγιές είναι πρόωρο να γίνουν αφού κάποια αμπελοτεμάχια μπορεί να αποκατασταθούν, ενώ κάποια άλλα δεν θα μπορέσουν να ανακτήσουν την παραγωγή τους.